Maatschappij

Even weg van jezelf is beter dan je denkt
Maatschappij

Even weg van jezelf is beter dan je denkt

Daarin waren zestig volwassenen (voornamelijk witte Amerikanen) geïnterviewd die zeiden problematische ervaringen te hebben gehad met een vorm van boeddhistische meditatie – een op problemen geselecteerde steekproef dus. En dan zijn er nog de religieuze ervaringen waarbij mensen zich één voelen met alles. Is zelfverlies een kwestie van alles of […]

Stokstaartje heeft eigen stank-mix
Maatschappij

Stokstaartje heeft eigen stank-mix

Want mensen zijn ook gewoon dieren.Nienke BeintemaBron: Scientific Reports, 12 juni Precies zulke boodschappen als waar dit stukje mee begon. Ook je kat doet dat, als hij kopjes geeft tegen je been. Ze laten dan een beetje geurstof achter. Wetenschappers hebben de geurstoffen onderzocht bij stokstaartjes. Die komen uit een […]

Een slanke vogel legt een puntig ei
Maatschappij

Een slanke vogel legt een puntig ei

En het aantal uitzonderingen is enorm.” Volgens hem moet je de vorm niet los zien van de kleur en grootte van eieren. Ik ben aangenaam verrast door de link met de vliegbouw.”Kievitseieren, aldus het Science-artikel, zijn puntig ondanks de lage HVI van de flappende kievit. Dat maakt eieren zo boeiend.”Harvard-hoogleraar […]

Maatschappij

Kritiek op promoveren op eigen kunst in Leiden

„Het kan nuttig zijn voor de eigen muziekpraktijk om te reflecteren, maar het is geen wetenschappelijke activiteit”, luidt zijn kritiek. Wetenschap is heel gedisciplineerd”, zegt hij.De zogenoemde Academy of Creative and Performing Arts van de Universiteit Leiden werkt in het kunstpromotietraject samen met onder andere het Orpheusinstituut van de universiteit […]

Mag je ontdooid voedsel nog een keer invriezen?
Maatschappij

Mag je ontdooid voedsel nog een keer invriezen?

Vlees is een apart probleem. Uit diepgevroren vlees lekt ook altijd een rood sap. Het Voedingscentrum, adviseur van etend Nederland, vindt opnieuw invriezen trouwens geen goed idee. In een artikel uit 2014 schreven Saoedi-Arabische onderzoekers hoe ze vlees malser maken door invriezen en dooien. Soms schadelijk. Ja, het blijft opletten […]