Sport

Kroatisch knipoogtrauma

Gesloopt door drie verlengingen, gesterkt door drie ontsnappingen. Emilie van Outeren schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Arjen Fortuin. De uitschakeling van Engeland. Hun vernedering van Argentinië. Maar het lukt me niet. Een clusterfuck waardoor niet Ajax, maar Lyon doorging in de Champions League. Zolang Domagoj Vida voor Kroatië speelt, lukt het mij niet voor dat team te klappen. Sympathiekere voetbalsprookjes bestaan niet. Er zijn genoeg redenen om van Kroatië te houden. Omkoping is uiteraard nooit bewezen, maar de verdenking werd aangewakkerd door een knipoog van een Kroatische verdediger naar de Franse spits. Voor niet-Ajacieden: op 7 december 2011 liet Dinamo Zagreb Olympique Lyon met 7-1 winnen. De onvermoeibare Ivan Perisic. Vorige week trok hij met een griezelige kop z’n shirt uit toen hij scoorde tegen Rusland. Sluipschutter Mario Mandzukic. En toen was daar opeens Kroatië, stilletjes de finale binnengeslopen. Ik heb een knipoogtrauma. Een landje met vier miljoen inwoners dat net z’n 27ste verjaardag vierde en niet eerder een finale speelde. Davor Suker. Beetje jammer dat ze de finale spelen tegen het land van die andere club van het trauma van 2011. Tegelijkertijd werden er twee zuivere Ajax-goals tegen Real Madrid afgekeurd. Die verdediger zag er toen nog uit als een pukkelige puber. De geweldige spelmaker Luka Modric.