Sport

Voetbalclub AC Milan krijgt Amerikaanse eigenaar

Om welk bedrag het gaat is niet bekendgemaakt. Investeringsfonds Elliott is de nieuwe eigenaar van het Italiaanse AC Milan. Onder de Chinees, die AC Milan twee jaar geleden van oud-premier Silvio Berlusconi kocht, was de club snel in grote financiële problemen geraakt. AC Milan mag de komende twee jaar niet meedoen aan Europese toernooien zoals de Champions- of Europa League, en kreeg een boete opgelegd van 30 miljoen euro. Een van de voorwaarden aan die lening was dat AC Milan in handen van Elliott zou vallen als Yonghong en zijn consortium Sino-Europa Sports de lening niet op tijd terug zouden betalen. Dat geld is bedoeld om de eerste financiële plooien bij AC Milan glad te strijken. Financial Fair Play
AC Milan kocht in 2017 voor bijna 200 miljoen euro nieuwe spelers, maar verdiende ‘slechts’ enkele tientallen miljoenen euro’s. Voor later is meer geld beloofd. Yonghong leende vorig jaar daarom 300 miljoen euro van Elliott. Wie is de partij die het verfconcern bijna in handen dreef van PPG? De Amerikanen nemen de voetbalclub over van de vorige eigenaar, zakenman Li Yonghong. In mei stond Elliott in de rechtszaal nog lijnrecht tegenover AkzoNobel. Elliott kondigde woensdag dan ook aan dat een van de eerste ingrepen bij de club een investering van 50 miljoen euro is. De Europese voetbalbond UEFA greep daarop in, omdat een dergelijk transferbeleid tegen de door de bond gestelde Financial Fair Play-regels ingaat.