Sport

Koning Roger gaat ten onder binnen zijn eigen muren

Vanaf dat moment kantelt de wedstrijd – stap voor stap, punt voor punt. Hij lag op koers voor de finale, won maandag nog een set in zestien minuten, verloor tot woensdag geen set, leek per wedstrijd beter te worden. Het is een tricky baan voor grote namen. Je voelt dat de ondergang in de lucht hangt – maar tegelijkertijd verwacht je dat Federer ieder moment zijn toverstaf oppakt en het afmaakt. DwarrelwindenHij schrijft het script van zijn eigen aftocht. Nadal overleefde in vijf sets tegen Juan Martin del Potro. Tien jaar na zijn gevoeligste verlies hier, lijdt hij een van zijn pijnlijkste nederlagen ooit op Wimbledon. Morgen verder.”Applaus klinkt plots, kort erop voor een game. Federer wint de eerste twee sets, het lijkt een normale dag te worden, zoals hij er hier zoveel beleefde. Novak Djokovic verloor hier twee jaar terug van Sam Querrey, Rafael Nadal ging er vorig jaar af tegen Gilles Müller. In 2008 verloor hij in vijf sets van Rafael Nadal, door velen gezien als de beste tenniswedstrijd ooit gespeeld. Een rampgame. Dit is de Federer van vóór zijn wederopstanding, die hij begin vorig jaar inzette, met drie grandslamtitels in ruim een jaar tijd als resultaat. Hij komt niet meer in de buurt van een break. „Het is gewoon verschrikkelijk. Even later gaat het fout in zijn servicegame. Matchpoint Federer op 5-4 in de derde set, op de service van Anderson. Daar zit hij, de 36-jarige, 20-voudig grandslamwinnaar.Het aura heeft hij nog, maar de magie is ver te zoeken. Federer stuurt een backhand ver uit, de vuisten bij Anderson. Toch? Maar zo gaat het, weet je.” Het plan is om volgend jaar terug te komen op Wimbledon, zegt hij. Bij 8-8 in de vijfde set roept een Engelse toeschouwer haast te maken: „I need to watch the football.” Bij 10-10 zegt Rene Stauffer, biograaf van Federer, op de perstribune: „Het lijkt erop dat het naar 30-30 gaat. Hij is deze baan niet gewend. 34 sets won hij op een rij op Wimbledon, over twee jaar. En nu drie sets op rij winnen, hier op Wimbledon, onmogelijk. Een breakpoint, een paar keer 0-30 op de service van Anderson – zo dicht bij een zege. Nadal zal bloed ruiken, de koning is verslagen – binnen zijn eigen muren. 13-11. Weinigen die dit zagen aankomen. Rond kwart voor zes lokale tijd klinkt de oproep dat Roger Federer naar de interviewruimte komt. Federer oogt apathisch, speelt passief, hangt ver achter de baseline, komt niet meer in zijn ritme, laat Anderson domineren. Kansjes zijn er voor Federer. SpookhuisGaandeweg verandert Court 1 in een spookhuis voor Federer. Een backhand meters uit. Publiek dat te vroeg juicht tijdens een rally, Federer die wordt afgeleid. Het centercourt is zijn laboratorium, daar waar hij zijn laatste twintig partijen speelde op Wimbledon, daar waar hij weet te excelleren. Het komt allemaal aan op die vijfde set. Federer keept, verdedigt, heeft geen lengte in zijn slagen – waar Anderson beukt en aanvalt. Dan, om 17.26 uur na vier uur en 14 minuten, is het na een servicewinner van Anderson klaar, de backhand gaat uit. Zoveel adembenemende rally’s , de stilte op de baan, de spanning die van iedere bal afdruipt – we zitten middenin een thriller. Journalisten rennen massaal door de gangen en het trappenhuis in het mediacentrum op Wimbledon. Woensdag 13.00 uur, Court 1. Bij velen leefde de hoop op een nieuwe clash. Anderson, de 32-jarige nummer acht van de wereld, won in de vorige vier wedstrijden niet één set van Federer. Rustig doet Federer zijn verhaal. En weg is hij. Dit stadion is meer open dan het centercourt, je voelt hier de dwarrelwinden over de tribunes trekken, de vliegtuigen van en naar Heathrow Airport klinken hier net wat luider. De topfavoriet, de titelverdediger, de achtvoudig winnaar – gestruikeld in de kwartfinale. Federer beweegt matig, lijkt steeds een fractie van een seconde te laat. Een dubbele fout, als tijdens de eerste en tweede service een vliegtuig overkomt. Deuren worden opengegooid. Federer buigt zijn hoofd, zwaait één keer. Twintig minuten eerder is hij ten onder gegaan in een schitterend gevecht tegen de Zuid-Afrikaanse hardhitter Kevin Anderson, na een 2-0 voorsprong in sets wordt het 2-6, 6-7, 7-5, 6-4 en 13-11. Federer kijkt een paar keer in de lucht als er een vliegtuig overkomt. Het publiek lijkt aan te voelen: nu heeft Federer het nodig. Maar hij weet er steeds niet door te breken, wordt gegeseld door de services van Anderson.