Economie

ECB blijft babysitter van de economie

Slag om de arm
Continuïteit, dat was de boodschap die Draghi leek te willen uitdragen. En een blijvende rol van de ECB als babysitter van de economie. Draghi zei dat de ECB „klaarstaat” om „al haar instrumenten” (inclusief het opkoopprogramma) opnieuw in te zetten als het economisch tegen zal zitten. Dat zou je, na de koop van inmiddels 2.150 miljard euro (vijf keer zoveel als de Nederlandse staatsschuld), een keerpunt kunnen noemen in het geldbeleid van de ECB, dat de rentes ultralaag houdt, tot de hypotheekrentes in Nederland aan toe. Nog een belangrijke kanttekening: de berg van meer dan 2.150 miljard euro aan leningen op de ECB-balans zal tot en met december nog oplopen met meer dan 150 miljard en zal „voor een lange periode” niet krimpen. Beleggers deden dit ook en zagen vooral: blijvend lage rentes. Maar een keerpunt was het toch niet helemaal, als je goed luisterde naar Draghi. Na het einde van dit jaar moet het afgelopen zijn met de aankoop van nieuwe leningen, zo besloot het bestuur van de ECB tijdens een vergadering in de Letse hoofdstad Riga. Misschien was het toeval, maar hij klonk steeds net iets vastberadener wanneer hij passages voorlas die het grote besluit om het opkoopprogramma te beëindigen, verzachtten. Velen van hen hadden gedacht dat de ECB een scherpere breuk met het lagerentebeleid zou aankondigen. Dat deed Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank donderdagmiddag in een persconferentie die klonk als een ingewikkelde balanceeract. Het einde van het even ingrijpende als omstreden programma van de ECB, de massale opkoop van staats-en bedrijfsleningen, komt na meer dan drie jaar in zicht. Prompt na Draghi’s persconferentie kelderde de koers van de euro met meer dan een procent ten opzichte van de dollar, naar 1,165 donderdag aan het einde van de middag. Dat is een duidelijke slag om de arm: de voorwaarde is dat economische data tot die tijd de inflatieverwachtingen van de ECB „bevestigen”. Dat betekent dat beleggers uitgaan van lage rentes in de nabije toekomst. Het monetair beleid blijft dus ruim. Een historisch besluit aankondigen, maar dat met zoveel mitsen en maren omkleden dat het met de minuut minder historisch klinkt. Lees hier over de korte maar roerige geschiedenis van de ECB, die welvaart kan maken of breken Leningen die aflopen, worden vervangen door nieuwe. Eén zo’n passage: het bestuur „verwacht” slechts dat de maandelijkse opkoop van staats-en bedrijfsleningen, die in maart 2015 begon, voor het einde van dit jaar wordt beëindigd. Alleen komen er vanaf volgend jaar dus in principe geen nieuwe leningen meer bij. De huidige maandelijkse opkopen van 30 miljard euro moeten na september naar 15 miljard euro per maand en na december naar nul.