Sport

Op zoek naar een team

Dat hebben Wesley Sneijder (23 jaar) en Arjen Robben (20 jaar) niet gehaald. De methode van de historische rechtvaardigheid. Het grote wennen is dat we voor het eerst sinds 2002 een Pirloloos WK hebben. De nationalistische methode leidt onvermijdelijk tot een keuze voor Marokko, het land dat met vijf Nederlanders aantreedt. Nee, niet ‘in Nederland geboren spelers’, maar Nederlanders. Aan één Cruijff heeft de voetbalgeschiedenis wel genoeg. Voor wie gaan we juichen? Arjen Fortuin , televisierecensent, schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Emilie van Outeren. Kandidaten: De Bruyne, Eriksen, Golovin, Hazard, Modric, Özil, Ziyech, en een Saoedi-Arabiër die ik in de openingswedstrijd hoop te ontdekken. Nederland is dezer dagen net het toneelstuk Zes personages op zoek naar een auteur van Luigi Pirandello, maar dan in de variant ‘zeventien miljoen bondscoaches op zoek naar een team’. Wie wordt de speler die met één steekpass een hele wedstrijd de moeite waard kan maken? Op wie gaan we vitten? Ik zie drie keuzetrajecten. Kies de nieuwe Pirlo en steun zijn team. De Pirlo-methode. Hakim Ziyech woont al zijn hele 25-jarige leven in Nederland. De grootste voetballers moeten wereldkampioen worden: zie Pelé, zie Maradona, zie Zidane. Dus: nu Messi, nu Argentinië. Check de paspoorten maar.