Entertainment

‘Eerst rust in Stedelijk. Daarna pas nieuwe directeur’

Door: https://lyrics.az & https://azlyrics.com.az
Maar sinds de verzelfstandiging in 2006 staat de gemeente op afstand van het bestuur van het museum. „En dat kan natuurlijk niet. Rita Kersting gaf toen al aan per direct op te stappen. Eerst moet er nog een profielschets komen.”De onderzoekers noemen het vertrek van Beatrix Ruf een ‘vermijdbaar ongeval’. Drie leden van de raad van toezicht zijn per direct opgestapt, nadat twee onderzoekers in een dinsdag verschenen rapport hadden vastgesteld dat het toezicht de afgelopen jaren tekort heeft geschoten en het vertrek van directeur Beatrix Ruf ‘een vermijdbaar noodlottig ongeval’ was. De raad van toezicht heeft gezegd dat het alle aanbevelingen van de onderzoekers omarmt. Het viertal geeft in een persverklaring aan in hoofdlijnen de conclusies van de onderzoekers te onderschrijven en hun aanbevelingen te omarmen. De cijfers en de organisatie moeten weer op orde komen, de code voor cultural governance moet uitgevoerd worden. Het gedoe moet echt klaar zijn. Want zo was het.”Drie leden van de raad van toezicht van het Stedelijk zijn nu toch per direct opgestapt. De statuten zullen daarvoor worden gewijzigd. Het Stedelijk moet weer een plek zijn waar je graag heen gaat en niet een plek waar je het gevoel hebt dat er van alles speelt.Om meer grip te krijgen op het Stedelijk, heeft het college dinsdag al aangegeven dat het voortaan zelf de leden van de raad van toezicht zal benoemen. Ik heb ook geen mening over wat de Kunstraad heeft geschreven over het profiel van een nieuwe directeur. Dinsdag gaven waarnemend voorzitter Madeleine de Cock Buning en Jos van Rooijen nog aan dat ze zouden aanblijven tot een nieuwe voorzitter voor de raad was gevonden. Hij vervulde die rol in 2017 ook al van mei tot oktober. Vier leden blijven over. Het is voor ons nu belangrijk hoe we dat in de toekomst gaan regelen. De raad zegt zich nog te beraden op de conclusie van de onderzoekers over Rufs vertrek, die dat „ een ongelukkige samenloop van omstandigheden” noemen.. Ze is in een Intercity gestapt, zegt ze. Wel zeggen zij zich de komende tijd nog te beraden op de conclusie dat „ten aanzien van Beatrix Ruf sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden”. Maar we kunnen niet zeggen dat er volgende week al iemand is. Als eigenaar van de collectie en belangrijkste financier met bijna 19 miljoen euro subsidie per jaar is de gemeente nauw betrokken bij het museum. Hoe je daarmee omgaat, moet je echt vastleggen.”Maar als de nieuwe voorzitter u komt vertellen dat een volgende directeur ook zo’n hoog bedrag heeft bijgeschreven gekregen voor eerder verricht werk, gaat u dan in discussie?„Het is belangrijk dat een nieuwe directeur zich heel goed moet realiseren wat voor rol hij speelt in de samenleving.”

Per direct opgestapt
Drie leden van de raad van toezicht van het Stedelijk zijn nu toch per direct opgestapt. Onze eerste taak is nu om een nieuwe voorzitter te vinden voor de raad van toezicht.” Hoe snel moet die nieuwe voorzitter er zijn?„Héél snel. Het is ook duidelijk dat ze deze dingen wel heeft genoemd, maar dat niet helder was om hoeveel geld het ging. We verwachten van een raad van toezicht dat die op alle vlakken goed georganiseerd is. Eerst moet dit hoofdstuk afgesloten worden en er weer rust komen bij het museum, ook voor het personeel. Nu doet de raad van toezicht dat zelf. Reacties Beatrix Ruf en Raad van toezicht
Voormalig Stedelijk-directeur Beatrix Ruf reageerde in The New York Times op het kritische onderzoeksrapport over het museum: „ Ik ben heel blij dat de onafhankelijke onderzoekers mij volledig hebben vrijgepleit.” En: „Boven alles was ik het diepst geroerd door de vaststelling dat ik mij altijd met hart en ziel heb ingezet voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Amper een week is Touria Meliani (48) de nieuwe cultuurwethouder van Amsterdam (GroenLinks) of ze heeft het zware dossier van het Stedelijk Museum op haar bureau. Knippert u met uw ogen dat een directeur die valt onder de WNT (Wet Normering Topinkomens) een miljoen euro krijgt bijgeschreven van een partij die als sponsor, bruikleengever en uitgever van catalogi bij het museum is betrokken?„Het is helder dat ze volgens het onderzoek voldeed aan de WNT-norm. Op te grote afstand, constateerde de Amsterdamse Kunstraad afgelopen maandag in een advies over de toekomstige positie van het museum in de stad.„Het heeft veel te lang gerommeld bij het Stedelijk”, zegt Meliani in haar nieuwe werkkamer. Meliani: „Dat benoemen doen we al bij het Amsterdam Museum en de Nationale Opera en Ballet. Acht u een terugkeer mogelijk?„Dat is niet aan ons, maar aan een nieuwe raad van toezicht.”Maar als een nieuwe voorzitter bij u komt en die zegt dat de raad van toezicht Ruf wil terughalen. Woensdag sloten om onbekende redenen De Cock Buning en Van Rooijen zich daarbij aan.Van de vier overgebleven leden zal zakenman Cees de Bruin als interim voorzitter fungeren. In januari is een petitie gestart met de oproep ‘Roep Ruf Terug’. Daarna kunnen we met de Kunstraad gaan praten wat voor nieuwe directie er nodig is en wat de positie van het museum in de stad moet zijn.”De onderzoekers achten de 1 miljoen Zwitserse frank die Ruf van de Zwitserse uitgever Ringier kreeg als dank voor bewezen diensten ‘geoorloofd’. Het is noodzakelijk om de organisatie weer op de rails te krijgen. Wat zegt u dan?„Het is niet onze taak om te bepalen of een vertrokken directeur weer terugkomt. Het Stedelijk is een belangrijke, verantwoordelijke plek in de stad, met een fantastische geschiedenis.