Economie

Adyen, het recept voor Dutch tech

Wordt Nederland daar ook beter van? Het doet denken aan de manier waarop een bedrijf als ASML toegang krijgt tot de productiegeheimen van Intel en Samsung: de chipmakers moeten ASML wel vertrouwen, om te voorkomen dat hun onmisbare lithografiemachines stil komen te staan. Adyen is miljarden waard, bleek woensdag bij de beursgang, en dat is uniek. Alleen het team dat de beursgang begeleidde, veroorlooft zich even te proosten op het succes. In het betaalverkeer draait het om risicomanagement: welke betalingen kun je vertrouwen en welke niet. In één dag twee keer zo rijk worden als je al dacht te zijn. Maar het past bij de rol die Adyen zichzelf toebedeelde: een onzichtbare partij die betalingen verwerkt voor andere, bekende namen als Facebook, Uber, eBay, Spotify. Bij Adyens hoofdkantoor op het Amsterdamse Oosterdok is het business as usual. Het bedrijf wil ook betalingen gaan voorschieten om te voorkomen dat verkopers twee weken moeten wachten tot de creditcardmaatschappijen over de brug komen. De koers van een aandeel explodeerde van 240 euro naar bijna 500 euro, om op 455 euro te eindigen. Die bescheidenheid lijkt misplaatst op de dag dat een Nederlands fintechbedrijf een beurswaarde van 14 miljard euro haalt. Adyen schat de risico’s van kopers en verkopers in – verzamelt het ‘DNA van een transactie’, zoals oprichter Pieter van der Does het noemt. Dat realtime inzicht vergt vertrouwen. Zo werd Adyen het grootste techsucces waarvan je nog nooit had gehoord. Een systeem dat achter de schermen online transacties regelt en met alle valuta, creditcards en exotische betaalmethoden overweg kan. Die voorfinanciering wordt, bij wijze van test, uitgevoerd bij klanten met fysieke winkels waar Adyen rechtstreeks meekijkt in alle kassa’s. Adyens klanten laten het Nederlandse bedrijf toe in de haarvaten van hun bedrijfsvoering, in ruil voor een snellere uitbetaling. Dat overkwam de Adyen-medewerkers tijdens de eerste beursdag van het Nederlandse betaalverwerkingsbedrijf. Daardoor, belooft Adyen, worden minder betalingen afgeblazen en dat scheelt winkeliers en webdiensten omzet.Inmiddels heeft Adyen een bankvergunning om de settlement – het laatste stapje in het betalingsproces – te versnellen.