Sport

WK voetbal 2026 in Noord-Amerika

Drie landen brachten geen stem uit. De procedure werd aangepast na schandalen rond de toewijzing van het WK: eerder stemden alleen de circa twintig leden van het FIFA-bestuur in een besloten stemming. Nu hadden alle 210 vertegenwoordigers van de nationale bonden een stem – met uitzondering van de zeven vertegenwoordigers van de vier landen met een bid. Het gezamenlijke bid van Canada, Mexico en de Verenigde Staten kreeg woensdagmiddag op het FIFA-congres voorafgaand aan het WK voetbal in Rusland 134 van de 200 uitgebrachte stemmen. Het was voor het eerst dat de toekenning van het wereldkampioenschap verliep via een openbare, elektronische verkiezing onder de vertegenwoordigers van de nationale voetbalbonden. Zo zou Qatar het organiseren van het WK in 2022 niet eerlijk gewonnen hebben, hoewel sluitend juridisch bewijs daarvoor ontbreekt. Het concurrerende bid was van Marokko en kreeg 65 stemmen. Het is de vijfde keer dat Marokko een WK-bid verliest. Lees ook: Amerika begint een serieus voetballand te worden. Het wereldkampioenschap voetbal in 2026 wordt in Noord-Amerika gehouden. Met de nieuwe procedure hoopt FIFA de verdenkingen van corruptie rond de toewijzing van het wereldkampioenschap weg te nemen.