Entertainment

Sneue huzaren doen zich voor als begaafde acteurs

Door: https://lyrics.az & https://azlyrics.com.az
Huzarenstuk roept een melancholieke sfeer op. Ze staan op de filmset van een oorlogsdrama en verdoen hun tijd met wachten. Dus er zijn en tegelijk er niet zijn. „Ik wil niet degene zijn die een mooi shot verpest”, aldus Coopmans. Filz zelf en Bram Coopmans zijn gekleed in zwarte huzarenkostuum met koorden, muts, versierselen. Ze beschouwen hun roemloze acteerwerk als ‘bestaansrecht’, een prachtig woord waar het allemaal om draait.De droogkomische acteerstijl van Filz vormt een mooi contrast met Coopmans die aan zijn huzaar een grote ernst en zelfs beladenheid geeft. Is het spel of ernst? Gezien: 10/6 Theater Bellevue, Amsterdam. Aan dit drama van de ongeziene held wijdt acteur Flip Filz een intrigerende korte toneeltekst, Huzarenstuk. Dan heeft de figurant voor niets gefigureerd. Bij Coopmans proef je de ingehouden woede van de figurant, Filz mist dat pathos. Hiermee is het lot van de figurant gegeven. Verpesten is nog tot daaraantoe, erger is weggepoetst worden in de montage. Als Filz hem daarop wijst, volhardt hij in het op-de-kop lezen. De acteurs koesteren grootse dromen maar ze zijn veroordeeld zijn tot het niemandsland achter de coulissen. Vervuld van onzekerheid proberen de beide sneue huzaren zich als begaafde acteurs voor te doen. De oorlog is ver weg, af en toe knalt een onzichtbaar kanon. Eigenlijk gaat de voorstelling over veel meer dan het figurantendom. Hierdoor is Huzarenstuk ook een bijna filosofische dialoog over idealen in een illusieloze wereld. Dat blijkt uit een scherp detail: Coopmans leest de krant, maar houdt de pagina’s op de kop. Te zien t/m 1/7 aldaar. Theater
Huzarenstuk van Flip Filz door Bellevue Lunchtheater. Ze hebben zich ingeschreven bij een castingbureau maar het woord ‘figurant’ is een verboden woord. Inl: theaterbellevue.nl

●●●●●

Ze heten ook wel ‘achtergrondacteurs’, de figuranten die in historische films of kostuumdrama’s slechts één opdracht hebben: niet opvallen in de nabijheid van beroemde acteurs.