Sport

Onrust in Spanje na coachwissel

Zonder enige moeite plaatste Spanje zich in een groep met Italië voor het WK. Dat sloeg wereldwijd in als een bom. Maar ik denk dat we hier na loop van tijd uiteindelijk sterker van worden.”Zo kwam er een abrupt einde aan de termijn van bondscoach Lopetegui. Twee dagen voor het eerste groepsduel met Portugal werd bondscoach Julen Lopetegui (51) ontslagen, nadat nog geen 24 uur daarvoor bekend was geworden dat hij na het toernooi naar Real Madrid zou gaan. De bondscoach had immers nog maar net zijn contract met twee jaar verlengd. Technisch-directeur Fernando Hierro (50) heeft de leiding over het Spaanse elftal in Rusland overgenomen.Vrijwel iedereen was volkomen verrast toen Real Madrid op dinsdagmiddag even voor vijf uur via de website van de club de opvolger van Zinedine Zidane bekendmaakte. Bondsvoorzitter Luis Rubiales zei „geen andere keus te hebben” en riep de Spaanse fans op de selectie van La Roja te ondersteunen. Terwijl Lopetegui al op weg was naar huis, leidde de nieuwe bondscoach nog geen 24 uur voor het openingsduel tussen Rusland en Saoedie-Arabië zijn allereerste training. Met de hulp van de machtige spelersmakelaar Jorge Mendes werd Lopetegui verleid om zo snel mogelijk voor Real te kiezen. De Bask werd twee jaar geleden aangesteld als opvolger van Vicente Del Bosque. Daarin was een afkoopsom van twee miljoen euro opgenomen – het leek een formaliteit.Maar de winnaar van de Champions League voelde zich bij de zoektocht naar een nieuwe trainer dusdanig onder druk dat iedere dag wachten er één te veel leek. Vanaf het moment dat de Fransman zijn vertrek aankondigde, speculeerden Spaanse media over tal van opvolgers, maar de naam van Lopetegui viel daarbij nooit. Toch verliet Lopetegui het WK als verliezer voordat er ook maar één bal was getrapt.Logisch besluitRubiales kondigde aan verder zo min mogelijk drastische veranderingen te willen doorvoeren. Na het mislukte WK van 2014 en de vroege uitschakeling bij het EK van 2016 moest hij het Spaanse elftal van nieuw elan voorzien. Hierro was in het seizoen 2014/2015 assistent bij Real Madrid, een jaar later hoofdtrainer bij Real Oviedo en werd eind 2017 technisch-directeur van Spanje.Nooit eerder had een Spaanse trainer een kortere voorbereiding op het WK dan Hierro. Hij zag af van zijn voornemen om tijdens het FIFA-congres in Moskou zijn stem uit te brengen voor de organisatie van het WK-2026, een dag later gewonnen door de combinatie van de VS, Canada en Mexico. De club waarvoor hij ooit één wedstrijd op het hoogste niveau keepte en waar hij het tweede elftal onder zijn hoede had. Dat was naïef.Bom in KrasnodarReal-voorzitter Florentino Pérez achtte de belangen van zijn club veel groter dan die van het Spaanse nationale elftal. Exit Lopetegui. Rubiales moest ineens optreden als crisismanager van het Spaanse voetbal. Van een WK-koorts is in Madrid geen sprake. Lopetegui dacht deze zomer geruisloos van de ene droombaan over te kunnen stappen naar de andere. Rubiales had wel iets anders aan zijn hoofd.De bondsvoorzitter voerde langdurig overleg met Lopetegui, Hierro en de aanvoerders van het nationale elftal. „Het is een moeilijke situatie voor iedereen. Zelden is de voorbereiding op een WK-voetbal zo wreed verstoord als nu bij Spanje. „De Spaanse bond kan niet volledig buiten de onderhandelingen van één van zijn werknemers worden gehouden om pas vijf minuten voordat het nieuws bekend wordt op de hoogte te worden gesteld”, zei Rubiales tijdens een persconferentie in het stadion van FC Krasnodar. Als speler maakte Hierro naam als centrale verdediger van Real Madrid en het Spaanse elftal. Bondsvoorzitter Rubiales werd ingelicht over de driejarige overeenkomst die ‘de Koninklijke’ en Lopetegui hadden gesloten en vijf minuten later werd het nieuws via de eigen media verspreid. Als succesvolle bondscoach van Spaanse jeugdselecties werd Lopetegui gezien als de ideale man die het A-elftal kon verversen. Hij bleef twintig duels ongeslagen en paste jonge spelers in als Isco en Asensio. Het was een logisch besluit dat technisch-directeur Hierro werd doorgeschoven naar de bank van Spanje. De verwachtingen zijn niet erg hooggespannen. De bondsvoorzitter was in zijn trots gekrenkt. Niet in de laatste plaats in Krasnodar, waar de nationale ploeg zich voorbereidde op de wedstrijd van vrijdagavond in Sotsji tegen Europees kampioen Portugal. Als trainer wist hij minder te imponeren. Een groep spelers zou onder leiding van verdediger Sergio Ramos geprobeerd hebben de positie van Lopetegui te verdedigen, maar het besluit van Rubiales stond vast.