Entertainment

Na zeven jaar is Snow Patrol terug: ‘Er was heel wat shit op te lossen’

Door: https://lyrics.az & https://azlyrics.com.az
Op ‘Don’t Give In’ spreekt hij zichzelf met schorre zangstem moed in met het soort opbeurende rockbombast waar Snow Patrol altijd al patent op had. ‘Yup, we namen er wat je noemt lekker lang de tijd voor”, zegt Gary Lightbody (41). De titel van ‘Heal Me’ spreekt voor zich. Wat hij dan het hoofd zou moeten bieden. „We could ride the morning into night again. En de Noord-Ierse zanger weet heel goed wat, of liever gezegd, wíé de oorzaak is van het oponthoud: hijzelf. Of eigenlijk zijn leven. Langzaam maar zeker werd het helderder in zijn hoofd. De licht ironische toon in zijn stem is niet te missen. Tot de helderheid en het besef komen: „those days are someone else’s life”. In 2012 trok de Schotse rockband Snow Patrol met zijn zanger Lightbody naar aanleiding van het zesde album Fallen Empires (2011) de wereld over met een enorme stadionproductie van hard en helder geluid, licht en videoschermen. Gek genoeg hadden zijn bandleden aanvankelijk weinig in de gaten. Je hoort het de festivalweides al meebrullen. Frontman Gary Lightbody bleek een wrak en hield zich al een tijd met alcohol en drugs op de been. „Mijn demonen manifesteerden zich de afgelopen jaren in zwarte wolken zonder genade.”
Op ‘Don’t Give In’ spreekt hij zichzelf met schorre zangstem moed in met het soort opbeurende rockbombast waar Snow Patrol altijd al patent op had. Van de luiken dag en nacht dichthouden en niemand willen zien. Intensieve therapie
Pas een jaar of twee geleden, vertelt Gary Lightbody vanuit Bangor in een gesprek naar aanleiding van hun concert dit weekend op Pinkpop, kreeg hij zijn leven weer op de rails. De gitaarsong ‘A Youth Written in Fire’ handelt concreet over het onbekommerd high door de dagen glijden, afgestompt raken voor alles wat maar mogelijk pijn zou kunnen doen. Snow Patrols eerste plaat na zeven jaar, Wildness, is uit. Volgde acupunctuur, leerde mediteren en Qigong. ‘Life On Earth’ – de reflectieve opening van het album – is een dromerige popballade die aanzwelt en met stevigere rockdrums en koorzang openbreekt. Het handelsmerk: lyrische zang en slepende en melancholieke refreinen in meevoerende soft-rock. Ging intensieve therapie aan voor zijn depressieve en suïcidale gevoelens. Het was een tournee die een flinke schaalvergroting markeerde voor de band die met immense hits als ‘Run’, ‘Chasing Cars’ en ‘Shut Your Eyes’ mondiaal een gewilde headliner was geworden op festivals en grote zalen vol trok. Van grove zelfhaat en zelfdestructie, van verdoving door overmatige inname, van depressies die hem al jaren teisterden. De afgelopen jaren waren leerzaam, zegt hij met de overtuiging van een herboren patiënt. In Lightbody’s toenmalige woonplaats Los Angeles volgde een zwarte periode van „er niet willen zijn”. Maar lange tijd, zegt Lightbody, durfde hij niet te stoppen uit angst voor wat er dán zou komen. „Er was heel wat shit op te lossen.” Hij stopte met drinken. We knew the days were there to waste”, omschrijft hij in het nummer ‘A Youth Written in Fire’. Toen Snow Patrol zich vervolgens aan een nieuw album wilde zetten, draaide de band zich compleet vast in de modder. Niet alleen in interviews is hij openhartig over het gat van de zeven jaar en zijn zware gemoed, op het hele album Wildness slaat Lightbody de demonen in zijn hoofd ook duidelijk van zich af. Logisch, zou je zeggen. Bekijk hier de video van ‘Life On Earth’: In de bijbehorend video, die bij de European Space Agency (ESA) in Noordwijk is opgenomen, beziet de zanger als een eenzame astronaut in de ruimte zijn planeet.