Sport

Froome weerstaat ultieme aanvallen Dumoulin

Froome kwam in de laatste bergetappe met drie zware cols niet in de problemen, pareerde de ultieme pogingen van Dumoulin en wordt zondag gekroond tot Giro-winnaar. ‘s Ochtends zei de winnaar van vorig jaar “naar de kloten” te zijn, en uiteindelijk boog hij dan ook het hoofd. Jules Seegers Daar was het waar Dumoulin tot vier keer toe met een uiterste krachtinspanning zijn 40 seconden achterstand op Froome probeerde goed te maken. Hij deed er naar eigen zeggen “alles, echt alles” aan om Chris Froome nog uit het roze te rijden, maar liefst vier aanvallen op de slotklim brachten de Britse veelvraat niet in de problemen. Knap was ook de prestatie van Sam Oomen. De finish lag zaterdag in de plaats Cervinia, dat tegen de zuidkant ligt van de beroemde Matterhorn, al spreken de Italianen van de Monte Cervino. De 22-jarige knecht van Dumoulin reed de hele dag in de groep van favorieten en in de laatste kilometer keerden de rollen zich: Dumoulin trok de jonge Nederlander naar de meet en Oomen drong zo de top 10 van het algemeen klassement binnen. Het waren even bewonderenswaardige als vergeefse pogingen. De Sky-renner, niet onomstreden gestart in deze ronde, pakt daarmee de Tour, de Vuelta en de Giro op rij – iets dat sinds de dagen van Bernard Hinault niet meer voor kwam. Lees hieronder ons liveblog terug over de 20ste etappe van de Giro met de reacties en beelden.