Economie

Media: Egypte en Rusland ondertekende een contract voor de levering van brandstof voor de onderzoeksreactor

Aan het einde van vorig jaar, Egypte ondertekend met Rosatom, het definitieve contract voor de bouw van het NPP in El-Dabaa in de buurt van de Middellandse zee. Caïro begonnen met de ontwikkeling van zijn nucleaire programma in de 50-er jaren van de vorige eeuw. Rusland en Egypte ondertekende donderdag een contract voor de levering van brandstof voor de tweede onderzoeksreactor in de stad Anshas in de buurt van Cairo. In 2007, Egypte aangekondigd de lancering van de onder toezicht van het Internationaal atoomenergie Agentschap vreedzame nucleaire programma. Volgens de publicatie, de contract periode van drie jaar, het kost ongeveer $800 duizend per jaar. Dan de partijen tekenden een overeenkomst tot het verlenen van Egypte ‘ s staat de export lening omzet van $25 miljard euro voor de bouw van kerncentrales, die voor 85% van het werk, de rest van de kosten van de Egyptische kant van de behoeften over te nemen ten koste van de aantrekkingskracht van privé-investeerders, en het project zal worden uitgevoerd in 12 jaar. Hij legde uit, “dat de partijen ondertekend een extra document om de overeenkomst, die is gesloten vorig jaar met een dochter van Rosatom, om brandstof te leveren voor de tweede Egyptische research reactor”. De bouw van de faciliteit moet beginnen in de nabije toekomst. Nu het land heeft twee experimentele reactoren, één van hen met een capaciteit van 2 MW, is gelegen in Anshasi, 60 km van de hoofdstad, en werden geleverd aan de SOVJET-unie in 1958. De intergouvernementele overeenkomst over de bouw van de eerste Egyptische kerncentrale met een totale kostprijs van $30 miljard van de vier power units van 1200 MW elk, werd getekend in 2015 in Cairo. Na het ongeval in de Kerncentrale van NPP in 1986, nucleaire programma van Egypte was bevroren, maar in 1998 was Argentinië gekocht tweede reactor van 22 MW dat was de opdracht in 2005 aan het onderzoek. Volgens hem volgende maand, Rosatom delegatie bezoekt Egypte “om te beoordelen wat de vooruitzichten van de verbetering”, en de mogelijkheid te onderzoeken om de bouw van een nieuwe onderzoeksreactor. De Egyptische delegatie onder leiding van Minister van elektriciteit en hernieuwbare energie Mohammed Shaker nam deel aan de internationale tentoonstelling en forum “ATOMEXPO-2018” die plaatsvond in Sochi op mei 14-16. Zoals opgemerkt door Hamid, “het forum, vertegenwoordigers van de Egyptische delegatie besproken met de russische kant de mogelijkheid van een upgrade van de eerste research reactor en het vergroten van het vermogen tot 10 MW”. Dit werd aangekondigd door het hoofd van het bureau voor atoomenergie van het land Atef Abdel Hamid, rapporten Masrawy. /TASS/. CAÏRO, 17 mei.