Tech

Het college van Erik Scherder over stress zorgde vooral voor stress

De professor was als een kind zo blij toen bleek dat het publiek (veel mensen van de leeftijd waarop een scherp geheugen niet vanzelfsprekend meer is) in grote meerderheid had onthouden wat de hypothalamus was. Op de een of andere manier maakte dit voorbeeld van positieve stress mij niet rustiger. Ben ik wel optimistisch genoeg? De schok was zo groot dat ze pas na een kwartier pijn kreeg. Hoe dan ook: ik krijg er stress van. Eraf, ja. Stress! Onvermoeibaar zet hij al jaren het hele Nederlandse volk aan tot bewegen. Het bleek dat Scherder zich zelf ook een beetje zenuwachtig maakte: hij had een hartslagmeter omgedaan, die meteen naar de 127 knalde, wat op een groot scherm achter hem te zien was. Ik was het alweer vergeten: méér stress. Zal ik ooit zo’n mooie baard krijgen? Ter geruststelling van de stressende kijker vertelde Scherder dat er ook positieve stress bestaat, die maakt dat je bijvoorbeeld minder pijn voelt. STRESS! Stuur mij NRC Kijktips

Verder diende dat scherm voor animaties van de hersenen, dit tot groot plezier van Scherder zelf, die beloofde niet te veel uit te weiden over prefrontale cortexen, de hippocampus en dergelijke. Misschien komt het door zijn schitterende grijze haardos en zijn prachtbaard, misschien door de angstaanjagende vitaliteit waarmee hij ons toespreekt, misschien is het iets anders. Ik word altijd een beetje nerveus van Erik Scherder, de immer opgeruimde neuropsycholoog die na zijn zestigste plots tot een televisiester van formaat is uitgegroeid. Om dat uit te leggen toonde hij een filmpje met een jonge vrouw, die vertelde over een busreis in India, over hoe de bus een ongeluk kreeg en zij vervolgens ontdekte dat haar arm eraf was. Beweeg ik zelf wel genoeg? Maar ook niet te weinig, „het is ook mijn avond, moet u maar denken”. Elke maandag tipt de mediaredactie boeiende programma’s, series en films. Uitgerekend deze man presenteerde woensdag het leerzame Max Masterclass (Omroep Max), een collegeprogramma dat geheel gewijd was aan stress. De man is 66 op zo’n fitte wijze dat hij er over 66 jaar nog precies hetzelfde zal uitzien.