Tech

Vader van ‘new journalism’ was taalalchemist

Hij was een iconisch stilist die alinea’s als kathedralen kon bouwen, én een stijlicoon, herkenbaar aan zijn altijd vanillewitte maatpakken en dito geklede schoenen, ongeacht of die in de gegeven omstandigheden praktisch waren. De roman zelf is een kaleidscopische satire op het sterk gestratificeerde New York van de jaren tachtig, een stad van vlotte beurshandelaren, schimmige politiek en sociale misstanden. Debuutroman Bonfire of Vanities
De verfilming van zijn monumentale debuutroman The Bonfire of the Vanities (1987) hielp daarentegen bijna de reputatie van het boek om zeep – die rolprent staat nog altijd bekend als een van de ergste flops die Hollywood voortbracht. Een aantal van zijn journalistieke boeken behoort tot de canon van de non-fictie: The Electric Kool-Aid Acid Test (1968), over de tegencultuur en de Merry Pranksters van auteur Ken Kesey, en het met een National Book Award bekroonde The Right Stuff (1979), over de straaljagerpiloten die aan de wieg stonden van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma; een boek dat een zeer succesvolle verfilming zou krijgen. Quotum: 1.600 à 1.800 woorden per dag, drie keer de lengte van dit stukje. Het zou deel worden van zijn baanbrekende boek The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby (1965), een oertekst in de New Journalism, een stroming die literaire technieken de journalistiek binnenloodste. Als noviteit, of beter, in een gewaagde terugkeer naar een literair procedé uit de tijd van Dickens, schreef en publiceerde hij die roman als feuilleton. Oertekst ‘new journalism’
De kickstart van die carrière beleefde hij gek genoeg door de krantenstaking van dat jaar, waardoor hij met een idee voor een groter verhaal naar het tijdschrift Esquire stapte. Noch van spot, overigens. Foto Dan Callister / Hollandse Hoogte „Neopretentieus,” zo noemde hij het zelf, niet vies van zelfspot. Ooit zei Tom Wolfe, een pionier in literaire non-fictie én een gevierd romancier, dat hij tijdens het schrijven in ‘gecontroleerde trance’ probeerde te raken. Maandag overleed Wolfe, 88 jaar oud, in thuisbasis New York, waar hij sinds 1962 woonde, toen hij verslaggever werd van The New York Herald Tribune en nog aan het begin stond van een roemrijke carrière. Dat stuk, over de hot-rod-autocultuur, kwam maar niet van de grond, en toen hij in een brief aan de redacteur probeerde uit te leggen wat hij eigenlijk beoogde, werd dát het stuk. Net als in zijn non-fictie toonde Wolfe zich als romancier een genadeloos observator van menselijke driften en overkoepelende maatschappelijke bewegingen.