Maatschappij

Aantal insecten in Nederlandse natuurgebieden gehalveerd

En in twee andere natuurgebieden in Drenthe is het aantal loopkevers sinds 1995 met bijna driekwart afgenomen. In Nederland leidde het tot Kamervragen. Lees ook: Honderden avonden insecten tellen op het witte doek Daaruit bleek dat het totale gewicht van de gevangen insecten in 27 jaar tijd met driekwart was afgenomen. In natuurgebied de Kaaistoep bij Tilburg komen nog maar half zo veel nachtvlinders en kevers voor vergeleken met twintig jaar geleden. Volgens Natuurmonumenten zijn de Nederlandse bevindingen in lijn met de Duitse studie. Het onderzoek kreeg internationaal veel aandacht. Natuurmonumenten, dat het onderzoek heeft laten uitvoeren, presenteerde er deze maandag een rapport over. Aanleiding voor het onderzoek was een vorig jaar oktober verschenen studie in 63 Duitse natuurgebieden. Insecten spelen een cruciale rol in ecosystemen. Ze spreekt van „een grote aanslag op de kringloop van het leven”. Maar liefst 80 procent van de wilde planten heeft insecten nodig voor hun bestuiving, en 60 procent van de vogels eet insecten. De oorzaak was onduidelijk, maar de onderzoekers suggereerden een belangrijke rol voor de intensivering van de landbouw. Dat blijkt uit een analyse van jarenlang verzamelde vangstdata van verschillende groepen insecten.