Sport

Van plek 16 naar 4, maar toch was Verstappen woedend

Volkswoede
Verstappen noemde de verantwoordelijke steward een „mongool” (Nederlandse camera’s) en een „idioot” (Britse camera’s). Teambaas Christian Horner vond de straf belachelijk. Dat hij, gestart vanaf de zestiende plek, nog zo dicht naar de Fin toe was gekropen, dat hij met een geweldige actie in een van de laatste bochten binnendoor kon. Seconden later werd hij naar buiten gemaand: hij had bij het inhalen afgesneden en daar voordeel uit gehaald. Om daar in de uitzending van Ziggo Sport nog aan toe te voegen dat wedstrijdleider Charlie Whiting ontslagen moest worden als hij opdracht had gegeven voor de straf. Dit terwijl hij vooraf nooit had gedacht te kunnen meedoen om het podium. Thuisgebleven vader Jos ontstak in woede op Twitter: de FIA moest zich schamen, het was „bullshit”. Lees terug: het liveblog over de GP van de Verenigde Staten. Enthousiast stond hij Sebastian Vettel uit te leggen hoe het kwam dat hij en niet diens ploeggenoot bij Ferrari, Kimi Raikkonen, met hem en winnaar en aankomend wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) op het podium zou staan. Max Verstappen wist nog niet wat mensen buiten die muren al wisten. Verstappen kreeg niet de ceremonie die zijn race in Austin verdiende. Verstappen-fans online gebruikten hun tweets als nagels voor de schandpaal en hun bewerkte foto’s als hooivorken – alle redelijkheid werd opgezogen in het vuur van de volkswoede. Of misschien ging het daar alleen maar over juist vanwege dat feit. Het ging daarna alleen nog maar over de de stewards. Vijf seconden straf en dus een vierde plek. Ondanks het feit dat de 20-jarige Nederlander vanuit weinig kansrijke positie door driekwart van het veld sneed in een van de beste races uit zijn carrière.