Economie

Steun afbouwen zonder dat de financiële markten ervan schrikken

Eindelijk werd duidelijk wanneer de Europese Centrale Bank zou besluiten over de afbouw van zijn kolossale steunprogramma. Maar voor de fanatieke volgers van de ECB is geen twijfel mogelijk: het besluit over hoe lang en hoe hard de geldpers blijft draaien, valt donderdag. Op dit moment koopt de Europese Centrale Bank elke maand nog voor 60 miljard euro aan obligaties op, een maatregel die bedoeld is om de inflatie in de eurozone aan te jagen. „Nog deze herfst.” Het was de boodschap waar financiële markten al maanden naar uitkeken. ECB-president Mario Draghi was vorige maand nog niet eens halverwege zijn toelichting toen de woorden opeens vielen. Het huidige programma loopt echter af aan het einde van dit jaar. Formeel gezien liet Draghi twee opties open. Voor daarna is nog niets geregeld. Naast de beleidsvergadering van 26 oktober valt ook de bijeenkomst van 6 december immers nog binnen het herfstseizoen.