Sport

Een buitenlandse coach voor Oranje. Waarom niet?

Vijftien jaar heeft de bond strikt voor een Nederlandse bondscoach gekozen, totdat het nationale vrouwenteam de grauwe middelmaat ontsteeg, tweede werd op het WK van 2015 en in het daaropvolgende jaar met een vierde plaats aan een medaille rook op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Annan, sinds 2015 vrouwencoach, won zilver op de Spelen en de Europese titel.ANP
Erlingur Richardsson (45) speelde en trainde voornamelijke in IJsland, waar hij in 2013 assistent-coach van de handballers was. Nee hoor, reageert sportsocioloog Agnes Elling. Wereldvreemd, die voetballers? Daar is het nationalisme vele malen sterker”, redeneert de aan het Mulier Instituut verbonden Elling, die altijd de voorkeur zou geven aan een Nederlandse bondscoach, maar snapt dat aan de top uit sportieve overwegingen nationaliteit ondergeschikt is aan kwaliteit. „Daarom viel de keus op Thomsen, die naar onze inschatting meer dan Portengen en Tijsterman kan inbrengen. Daarom ligt de aanstelling van een buitenlander als bondscoach gevoeliger. Maar zij misten een cv van internationale allure. Ze speelde drie jaar bij KZ. Hoogwaardige bondscoach
Zo is het maar net, betoogt Sjors Röttger, die sinds enkele maanden zijn rol als technisch directeur heeft ingeruild voor die van algemeen directeur bij het handbalverbond NHV. En we willen nadrukkelijk nog een stap maken met het nationale vrouwenteam.”

Jamie Morrison (37) was assistent-coach van de Amerikaanse volleyballers die goud wonnen op de Spelen in 2008 én van het vrouwenteam dat in 2014 wereldkampioen werd en in 2016 olympisch brons won. Tegenstrijdig is het wel, die discussie over de (on)wenselijkheid van een buitenlandse bondscoach voor het Nederlands voetbalelftal. Met Nederland werd hij dit jaar tweede op het EK.Pim Waslander
Alyson Annan (44) was succesvol als hockey-international: tweemaal olympisch goud, twee wereldtitels en vier keer winnaar van de Champions Trophy. Bij hockeyers, handballers en volleyballers, allen actief op olympisch niveau, is het geen hot item. Bij dat hoge niveau hoort een hoogwaardige bondscoach. Nu is hij coach van de Nederlandse mannen.XPLVL
Max Caldas (44) deed als hockey-inernational mee aan de Spelen van 1996 en 2004. Daarna trainde hij West Wien in Oostenrijk en Füchse Berlin in Duitsland. „Voetbal is onze trots, daar laten wij Nederlanders ons op voorstaan. Maar bij voetbal draait het, meer dan in welke andere sport, om het nationale gevoel, met Oranje in extremis. Als mannencoach won hij de Europese titel.ANP
Helle Thomsen (46) was succesvol clubcoach bij FC Midtjylland, waar ze tweemaal Deens kampioen werd en de Europese EHF Cup won. Het land staat er niet van op zijn kop. Olympische medailles maken ons ook blij, maar dan voor even. Tegen die achtergrond had de directeur aanvankelijk enige reserve bij de aanstelling van de Deense Helle Thomsen in de herfst van 2016, maar met een zilveren medaille op het EK bevestigde ze vorig jaar haar reputatie als topcoach. En die was na het vertrek van Henk Groener in Nederland niet beschikbaar, constateert Röttger. Ze werd ontslagen na een conflict, waarna ze bondscoach van de Nederlandse handbalsters werd en zilver won op de EK.EPA En hun afkomst was nooit een punt van discussie. Hij won in die rol olympisch goud en werd wereldkampioen met de hockeyvrouwen. In die teamsporten komen de bondscoaches uit alle windstreken: Amerika, Australië, Argentinië, Denemarken of IJsland. Hij speelde vier jaar bij KZ en coacht vanaf 2004. Na Groeners afmars stonden ook assistent-bondscoach Peter Portengen en Monique Tijsterman, destijds nog trainer van de mannen van landskampioen Lions, op Röttgers lijstje. Voetbal is van een andere orde.