Economie

Dit is wat de betonvloeren deed instorten

Het zijn plastic bollen die in het beton gegoten zijn, een innovatie die de zware vloeren aanzienlijk lichter maakt. Er is een onvolledig onderzoek de wereld in gedonderd, en nu koopt niemand meer bij ons.” Zijn dochter Barbara, 47, deelt de mening van haar vader. We wéten nog niet waarom die garage instortte. „En die staat nog steeds.”
Toch moeten alle gemeenten van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) hun gebouwen doorlichten aan de hand van een opgesteld stroomschema. In drie van de vijf – een gebouw van Hogeschool Windesheim, een gebouw van de Erasmus-universiteit en een gebouw van het Krimpenerwaardcollege – zitten vloeren van de firma BubbleDeck. Robert Plug is naar eigen zeggen de eerste die deze Deense uitvinding „wereldwijd operationeel heeft gemaakt”, al maakt BubbleDeck de platen niet zelf, maar doet de firma MBS uit Vianen dat. In het rapport zitten veel open eindes.” 
BubbleDeck is opeens een verdachte naam geworden. Toen op 27 mei een deel van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport instortte, konden voorbijgangers rare bollen in de kapotte vloeren zien. Uit voorzorg zijn er al meerdere gebouwen ontruimd. Wat is er aan de hand? „Het is schandalig. Aan de telefoon: „Het rapport staat vol met woorden als ‘mogelijk’, ‘ waarschijnlijk’, ‘in de buurt van’. „Onze naam wordt te grabbel gegooid. Volgens Plug liggen er wereldwijd „miljóenen vierkante meters vloer” met BubbleDeck, zonder problemen. Zijn eerste project was de Millenniumtoren in Rotterdam. Wij krijgen opeens geen opdrachten meer!” Robert Plug, 74 jaar en trots eigenaar van de kleine firma BubbleDeck uit Leiden is verbolgen. Lees ook: Vijf vragen over onveilige betonvloeren