Economie

Dankzij Pao zwijgen vrouwen niet meer

Lees ook ons dossier over #MeToo Je moest, schrijft Pao, als vrouw twee keer zo hard werken om de helft te kunnen verdienen van het salaris van de mannen. „Ze zijn niet langer bang voor vergelding en ze zijn zekerder van hun vermogen zich uit te spreken en zo een openbare afrekening in Silicon Valley af te dwingen”, schreef techmagazine Wired vorige maand. In 2012, na een carrière van zeven jaar, klaagde ze haar werkgever aan wegens seksediscriminatie. De naamgever van dit effect is Ellen Pao. Je moest als vrouw twee keer zo hard werken om de helft te kunnen verdienen van het salaris van de mannen

Pao werkte als junior partner bij Kleiner Perkins. Het wordt ook wel het Pao-effect genoemd: vrouwen in de techindustrie die zich durven uit te spreken over seksisme op het werk. Het betrof vooral uitsluiting, seksistische en racistische opmerkingen en het feit dat zij – een vrouw van Chinese afkomst – minder kansen kreeg dan haar mannelijke collega’s. Het is een verhaal over seksisme in Silicon Valley, en een verslag van de rechtszaak die ze voerde tegen haar werkgever, de invloedrijke investeringsmaatschappij Kleiner Perkins Caufield & Byers. Onlangs verscheen haar boek Reset: My Fight for Inclusion and Lasting Change. Ze leidde de uitbreiding van het bedrijf naar China en assisteerde voorzitter John Doerr. Als reden noemt Pao „de duizend schrammen” die ze in haar periode bij Kleiner Perkins opliep.