Economie

Waarom managers niet van ouderen houden

De doorsnee medewerker wordt steeds ouder. Vooroordeel: ouderen houden verandering tegen
Niet waar. Geluk ontwikkelt zich gedurende ons leven volgens een U-curve. Maar wat zegt onderzoek? Dat is nu ruim 42. Wat wél een rol speelt, los van leeftijd, is hoelang je al dezelfde baan hebt. Eén probleem: veel managers houden niet van ouderen. Onder meer recent Duits en Zwitsers onderzoek laat zien dat leeftijd geen rol speelt in het accepteren en uitvoeren van veranderingen op het werk. Na de leeftijd van 25 jaar neemt ons geluk af en vanaf 50 stijgt het weer, tot boven het niveau waar we ooit zaten. Hoe zit dat? Om vervolgens na je 75e weer iets te dalen. Vooroordeel: ouderen zeuren meer
Er is geen aanleiding om dit te denken. Internationaal onderzoek, onder meer van het Britse nationale bureau voor de statistiek, laat zien dat ouderen juist gelukkiger zijn dan jongeren. Volgens de onderzoekers is het daarom raadzaam om te blijven investeren in opleiding, ontwikkeling en regelmatige job rotation. Stiekem geloven veel managers (en vele anderen) dat dit ook echt zo is. Hij schrijft elke week over management en leiderschap. Ben Tiggelaar is gedragsonderzoeker, trainer en publicist. In 1990 was de werkende Nederlander gemiddeld 36,2 jaar oud. Er lopen op de werkvloer inmiddels meer vijftigers rond dan dertigers. De vooroordelen over ouderen zijn legio: ze werken minder hard, zijn vaker ziek, klagen meer en zijn slecht in veranderen.