Tech

Nep loopt door echt in het vermakelijke ‘Kroongetuige’

En het is leuk! Een nep-huiszoeking bovendien! Dankzij onbetaalbare momenten als een huiszoeking waarbij Moszkowicz tegen medekandidaat Achmed Akkabi (acteur in Moordvrouw) zegt: „Als je hier met je hand tussendoor kan, is het geen braak, hoor.” Nee Bram, natuurlijk is het geen braak – het is een huiszoeking. Er zijn van die programma’s waarvan je denkt dat ze verzonnen zijn op een brainstorm van VPRO-stagiairs die allemaal een master hebben in een veel te postmoderne media-opleiding. En we sturen elke week een kandidaat weg, dan wordt het een ironisch commentaar op Wie is de Mol? Met Bram Moszkowicz als kandidaat – die man zit ook precies tussen fictie en non-fictie in. De ex-advocaat had een prominente rol in de eerste afleveringen, omdat elke keer dat de voice-over het woord ‘kroongetuige’ in de mond nam, de regie even Moszkowicz in beeld nam. In een Zweeds plaatsje, zodat de kandidaten samen met Zweedse acteurs tussen echte Zweedse dorpelingen zitten! Yes, dan geven we de leiding aan een echte boef, aan Carmen uit Penoza – of nee, ja, maar dan als zichzelf! Een serie moorden! Je hoort de ideeën rondvliegen: We laten een groep mensen een moord oplossen! Ja, die noemen we dan ‘de kroongetuige’, terwijl een kroongetuige natuurlijk net het omgekeerde is! Maar niets in Hilversum is meer wat je verwacht, dus vinden we dit post-post-postmoderne real life detectivetheater niet op NPO3 om tien voor half twee ’s nachts – maar gewoon op zaterdagavond op RTL 4. Dan doen we er een mol bij, een van de deelnemers die eigenlijk aan de kant van de fictieve moordenaar staat! Dat de non-fictie gewoon tussen de fictie doorloopt!