Economie

De kippen van Kipster worden klimaatneutraal

De stal is een initiatief van vier ondernemers: Styn Claessens (pluimveehouder), Ruud Zanders (lector Gezonde Pluimveehouderij en voorheen directeur van Rondeel-eieren), Olivier Wegloop (oprichter van Boomerang) en Maurits Groen (medeoprichter van WakaWaka, een lamp op zonne-energie). De dieren worden gevoerd met ‘reststromen’, eten dat bijvoorbeeld overblijft bij bakkerijen. De eieren die hier straks gelegd worden, dragen een keurmerk op gebied van dierenwelzijn (drie sterren van het Beter Leven-keurmerk, de hoogste ‘score’ die normaal gesproken bijna alleen naar biologisch gaat). Daarnaast moeten geavanceerde machines er straks voor zorgen dat de lucht die de stal uitkomt gezuiverd wordt. Overal waar je kijkt, staat hier wel een grote boerderij. De 24.000 legkippen die deze splinternieuwe stal in het Limburgse Oirlo als eerste gaan bewonen, zijn er nog niet. Het laat alvast de intentie van de vier ondernemers achter Kipster zien: zeer dier- én milieuvriendelijke eieren produceren. De stal is bedekt met ruim duizend zonnepanelen, heeft grote dakramen en een kippenren zodat de dieren naar buiten kunnen. Een van de vier Kipster-oprichters, zo horen bezoekers tijdens de opening, zegt soms grappend dat de lucht die deze kippenstal uitkomt, schoner is dan de lucht die erin gaat: de Kipster ligt bij de A73. En daarvoor was flink wat animo. Vrijdag werd Kipster, zo heet de stal, feestelijk geopend. Venray huist de meeste legkippen van Nederland; zo’n vier miljoen. Zo moet 95 procent van het fijnstof – juist een probleem bij stallen waar kippen kunnen scharrelen – worden tegenhouden. Boompjes en boomstronken moeten de kippen (van nature bosdieren) een veilig gevoel geven. Maar leeg is het hier de afgelopen dagen allerminst. Dat is aan de buitenkant van het gebouw al te zien. Fijnstof is ongezond voor boeren en omwonenden van stallen, het kan longontstekingen veroorzaken. Kipster belooft geen landbouwgrond te gebruiken voor voedsel. Maar de Kipster is toch een geval apart. Twee dagen lang konden geïnteresseerden – van buurtbewoners tot directeuren in de agrarische sector – een kijkje komen nemen. Het blijft niet alleen bij energie opwekken door zonnepanelen en veel daglicht voor kippen. Na een ceremonieel gedeelte, inclusief confettikanonnen, schuifelden een paar honderd mensen door het grote, lichte gebouw. Kipster
Kipster is volgens de oprichters de meest dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld. Daarnaast moeten de eieren klimaatneutraal worden. Ze komen pas over een paar dagen. Samen met de universiteit in Wageningen wordt berekend wat daar eventueel nog voor nodig is. Nou kijken ze in de gemeente Venray, waar Oirlo onder valt, normaal gesproken niet op van een kippenstal meer of minder.