Economie

100 jaar leven. Hoe doe je dat goed?

Afgelopen week in het nieuws: Willem Korthals Altes. Zestigers en twintigers lopen tegenwoordig in dezelfde kleren met dezelfde iPhone dezelfde sportschool in en uit. Nederland barst van de vitale zestigers en zeventigers die geen zin hebben om – helemaal – te stoppen met werken. Even een paar feitjes. In 1919 werd in Nederland de pensioenleeftijd op 65 gesteld. Een andere observatie: de gebruikelijke indeling in drie levensfasen – leren, werken, pensioen – is achterhaald. De verschillen tussen wat we vroeger ‘jong’ en ‘oud’ noemden vallen steeds meer weg. Wat betekent dit? Welke keuzes maak je in je werk en de rest van je leven? Stel dat je honderd jaar oud wordt (en die kans is groter dan je denkt), wat doe je daar dan mee? Maar, let op, waarschuwen Gratton en Scott: een groot deel van de mensen wordt veel ouder dan het gemiddelde. In die tijd was de gemiddelde levensverwachting ongeveer 56 (geen tikfout). Maar in hetzelfde tempo doorbuffelen van je 20e tot – zeg – je 80e, dat is ook niet iedereen gegeven. Over hoe onze toenemende levensverwachting ons werk en de rest van de wereld gaat veranderen. Per fase in ons leven bepalen we wat we waardevol vinden en zoeken we een nieuwe balans tussen leren, werk en privé. Ben Tiggelaar is gedragsonderzoeker, trainer en publicist. Lees ook Tiggelaars column van vorige week: Hoe ziet een effectieve topbestuurder eruit? De kunst is om verstandig om te gaan met al die extra tijd van leven, zeggen Gratton en Scott. Zij stellen een ‘multi-stage life’ voor. Vorig jaar publiceerden Lynda Gratton en Andrew Scott, beiden hoogleraar aan de London Business School, het boek The 100-Year Life. Belangrijke reden is dat bijna niemand voor zijn 67e genoeg geld kan sparen om vervolgens tot zijn 100e een beetje ontspannen te leven. Een Nederlander die nu wordt geboren bereikt gemiddeld een leeftijd van 82 jaar. Maar het duurt niet lang meer en deze klacht is heel gewoon. Meer dan de helft van de westerse kinderen van vandaag wordt ouder dan 100. Nu komt hij nog in de krant. Hij schrijft elke week over management en leiderschap. De rechter die niet met pensioen wil op z’n 70e. (Natuurlijk, ik ken ook dertigers die nu al naar hun pensioen verlangen, maar daarover een andere keer).