Lifestyle

Sorry, maar we zeggen allemaal te vaak ‘sorry’

Wetenschappers concluderen dat excuses in dit soort situaties er net voor zorgen dat de ander nog meer gekwetst is. Dat kan het voor de andere partij nog kwetsender maken.” Die conclusie trekken Freedman en zijn collega’s uit sociale experimenten bij meer dan 1.000 proefpersonen op de universiteit van Texas. Neem jij dan ook een “sorry” in de mond? Maar wil je écht de schade inperken van die afwijzing, dan skip je die excuses beter, aldus Gili Freedman, postdoctoraal onderzoeker in de psychologie uit Texas.Nog kwetsender”Als je excuses uit, dan verplicht je de ander bijna om je te vergeven,” legt Freedman uit. Als we iemand moeten afwijzen – voor een uitnodiging, een date of een job, bijvoorbeeld – dan willen we dat graag zacht aanpakken. Niet doen. “Je drijft hen in een hoekje waarbij ze alleen maar kunnen zeggen ‘het is niets’, zelfs als ze het eigenlijk wél erg vinden. Stel: je wordt door iemand uit eten gevraagd, maar hebt daar geen zin in en besluit het voorstel af te wijzen. Dus verpakken we die boodschap met een strikje van “sorry’s” rond, zodat we onszelf alvast minder schuldig voelen om die beslissing. “We zeggen veel te snel sorry, alleen maar om onszelf beter te voelen,” klinkt het.