Economie

Is er wel een Plan B voor na de euro?

Nu moet er doorgepakt worden, luidde zijn boodschap. Want een hoogconjunctuur duurt niet eeuwig. De voorzitter van de Europese Commissie vierde in zijn State of the Union het economisch reveil van Europa. De ECB, die al een record aan staatsleningen heeft opgekocht, is vrijwel door zijn resterende ruimte heen. Als die volgende recessie toeslaat is er vrijwel geen munitie meer om daar wat tegen te doen. Lees ook: ‘Epicentrum nieuwe crisis zal vermoedelijk in opkomende economieën liggen’ Het gaat om de tijd die nog rest voor een daadwerkelijk herstel van de munt, tot de volgende economische neergang komt. Monetair dan? Begrotingsmaatregelen? In het voorjaar van 2019, als de termijn voor de Brexit afloopt en er verkiezingen voor het Europees Parlement komen, moeten de regeringsleiders van de EU een blauwdruk overeenkomen voor een nieuwe EU. Elk EU-land moet de euro in, zei Jean-Claude Juncker woensdag. Dat zei oud-ECB-topman Jean-Claude Trichet nog vorige maand. Hij lijkt wel in een vredige rust, maar wordt in werkelijkheid door de Europese Centrale Bank in een kunstmatige coma gehouden. De staatsschulden zijn, met name in de zuidelijke landen, nog te hoog. Er is tot die tijd een raam open, zei Juncker, dat daarna weer dicht kan slaan. Is er een overtreffende trap voor overmoed? Deel van Junckers voornemen is om alle niet-eurolanden de euro in te laten voeren. De voorzitter van de Europese Commissie gaat voorbij aan een belangrijk gegeven: de euro is op dit moment helemaal niet uit de gevarenzone. Maar moeten we de euro eerst niet redden? Junckers ‘raam’ dat open is om te handelen, betreft dan ook niet de Brexit of de Europese verkiezingen. We hebben het dus over Bulgarije of Roemenië. De economie groeit, de werkloosheid daalt.