Maatschappij

Meer overstromingen, maar we zijn er nu beter op voorbereid

Er is kortom méér water, en het kan minder snel weg. De oorzaken daarvan zijn duidelijk: door klimaatverandering stijgende zeespiegels, verhevigde regenval en aanzwellende orkanen. Extreme moessonregens eisten meer dan 1.200 levens in India, Bangladesh en Nepal. Honderden miljoenen mensen in kuststroken en langs rivieren zullen komende decennia allengs vaker te maken krijgen met overstromingen. Intussen neemt de bebouwing aan kusten en langs rivieren door urbanisatie en bevolkingsgroei toe. Studio NRC In Sierra Leone kostte een modderstroom aan meer dan duizend mensen het leven. Het jaar 2017 laat deze boodschap goed doordringen. Water in de straten – de wereld kan er maar beter aan wennen. Terwijl de verwoestende spektakels van de orkanen Harvey en Irma de meeste media-aandacht trokken, leek het water overal te zijn.