Economie

Een Harley op kosten van Albert Heijn

Daarnaast: er zijn diverse relaties die redeneren dat de ellende van het doorlopen van een strafproces een garantie is om je uiterst netjes en volgens de regels te gedragen.”
Inmiddels lijkt de zaak-Klimop al weggezakt uit het geheugen van de vastgoedwereld. liet bouwbedrijf Stero Bouw allerlei klussen aan zijn eigen panden uitvoeren, tegen zeer lage tarieven. „Er wordt bij wijze van spreken nog geen pen besteld zonder dat Harry het bonnetje ziet”, zegt de man. vertelt de vastgoedondernemer hoe hij met zijn bedrijf Stero Bouw jarenlang bij werknemers van Urban Interest thuis verbouwingen heeft uitgevoerd, zonder de werkelijke kosten in rekening te brengen. Weggeschreven jetski’s
Robert H. Vlak voor de crisis, net na het uitbreken van het schandaal, moest Hilders grote pakketten vastgoed van de hand doen, omdat banken tijdens het onderzoek geen zaken met hem wilden doen. voor een doorstart van bouwbedrijf Stero. Zou de kwestie daarmee opgelost kunnen worden? Begin 2017 weten banken, pensioenfondsen en gemeenten Harry Hilders weer te vinden en maakt hij deel uit van de duurzaamheidskopgroep van vastgoedfinancier ING Real Estate Finance. Ex btw
En dus zit Harry Hilders twee dagen later wéér ’s avonds in de lobby van de Van der Valk in Sassenheim, weer tegenover aannemer Robert H., die hem opnieuw tot in detail vertelt wat zijn commerciële rechterhand allemaal uithaalt. 4
De Haagse Robert H. wel. Later, na onderzoek, dringt ook de curator van Stero aan op actie van de autoriteiten. In 2006 doopte hij zijn bedrijf Hilders Groep om in het anonieme Urban Interest, een vastgoedbedrijf in Den Haag waar veertig mensen werken. Dit pakte zeer gunstig voor hem uit. De opsporingsdienst heeft negen verdachten op het oog en doorzoekt woonhuizen en bedrijfspanden door heel Nederland. De zaak-Klimop en de economische crisis die daarna uitbreekt, schudden de Nederlandse vastgoedwereld grondig op. Betrokkenen zeggen dat hij „carte blanche” had van eigenaar Harry Hilders. Harry Hilders is een keurig geklede, onopvallende Hagenaar. „De mentaliteit in de vastgoedwereld is er voornamelijk op gericht transparant en open zaken te doen. Maar ook dat er offertes van aannemers werden doorgestuurd en dat er is gerommeld in de huurdersadministratie. (52) handelt in vastgoed en noodlijdende vennootschappen. Kamerleden spraken over „klassenjustitie”. Zijn directeur is steevast het aanspreekpunt. Een half miljoen is niet genoeg. Lees ook het vraag- en antwoordstuk over de grootste vastgoedfraudezaak ooit 2
De Haagse Harry Hilders (54), één van de rijkste vastgoedondernemers van Nederland, is eigenaar van vastgoedbedrijf Urban Interest en één van de verdachten in de vastgoedfraude. Hilders, zo schrijft Robert H. In de lobby van het hotel praat Robert H. Voor diverse werknemers van Urban Interest regelde hij spullen en verbouwingen met hoge kortingen. Bijna drie jaar later, in juni dit jaar, valt opsporingsdienst FIOD binnen bij Urban Interest, op zoek naar bewijsmateriaal. Hij vertelt graag dat niet hij, maar zijn personeel zijn bedrijf runt. later aan zijn curator, raadt hem aan geen herrie te schoppen. Stero Bouw gaat failliet en Robert H. Op de donkere zondagavond van 9 november 2014 rijden een glimmende BMW 7 en een stoffige Landrover het parkeerterrein van het Van der Valk Hotel Sassenheim langs de A44 op. Je gaat zelf de gevangenis in als je met dit verhaal naar justitie stapt, waarschuwt de vastgoedondernemer. Op 13 november 2007 stond de FIOD ook al in zijn statige kantoor aan de Riviervismarkt in Den Haag. Déjà-vu
Voor Harry Hilders is de inval in juni een déjà-vu. De Brabantse Niek, zoon van een rechercheur, staat bekend als een handige, charmante regelaar. Hoe hij voor personeel van Hilders valse facturen heeft opgesteld. De meeste hoofdrolspelers van de vastgoedfraude zitten op dit moment hun straf uit. Hij was eigenaar van diverse restaurants, zoals Luden in Utrecht. Vader Hilders was berucht, zijn zoon verkiest de luwte. Hij vindt huurders voor panden van Urban Interest en onderhoudt contact met hen. Hilders doet een bemiddelingspoging. Toen dat niet lukte werd hij klokkenluider voor de curator en justitie. doet aangifte van fraude. Het gesprek is Robert H.’s laatste strohalm. Juist daarom is het faillissementsdossier van Stero Bouw, een huisaannemer van Urban Interest, zo pijnlijk voor Hilders. Roderick van P. Hij werkte jarenlang nauw samen met Niek L., tot zijn bedrijf Stero Bouw eind 2014 failliet ging. Van kantoren op A-locaties in binnensteden en oude V&D-panden tot gedateerde winkelcentra in buitenwijken van Utrecht en Den Haag. Hij wil de klok luiden over Urban Interest, het vastgoedbedrijf van Hilders, waar hij als aannemer vrijwel fulltime voor werkt. Hij zou voor 5 miljoen euro de vastgoedman van Philips Pensioenfonds hebben omgekocht, maar schikte na jaren van onderzoek in 2010 voor 40 miljoen euro zijn zaak. In de ene auto zit Robert H., een Haagse aannemer die aan de grond zit. Urban Interest ontwikkelt, koopt, beheert, verhuurt en verkoopt panden. Wat die te vertellen heeft, is ernstig genoeg. Het is op dat moment de grootste schikking uit de Nederlandse geschiedenis. De cultuuromslag die de Klimop-zaak met zich mee moest brengen, lijkt aan zijn bedrijf voorbij te zijn gegaan. De portefeuille van het bedrijf is omvangrijk en zeer winstgevend: in 2015 maakte Urban Interest 40,5 miljoen euro winst. In een zeldzaam interview in zakenblad Quote zegt Harry Hilders eind 2014 dat de verscherpte regels de zaken ten goede hebben gekeerd. Toen vanwege de grootste FIOD-actie uit de Nederlandse geschiedenis: de zaak-Klimop, die draaide om vastgoedfraude en omkoping bij Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. De banken, de overheid en de vastgoedbedrijven zelf komen met een keur aan maatregelen om herhaling te voorkomen: van beleidsprogramma’s en risicosignaleringen tot gedragscodes en meldpunten voor misstanden. Een betrokkene vertelt aan de FIOD dat Hilders vaak in zijn kantoor in het statige Haagse pand te vinden is, steevast bellend met een oortje. Hij is hoofdverdachte, samen met zijn Aerdenhoutse zakenvriend Roderick van P. Hij treedt terug als directeur van Urban Interest. Hoe hij heeft geholpen privé-aankopen, motoren, jetski’s en designmeubels weg te schrijven op projecten van de baas. De markt trekt aan, de rente is laag, de economie viert feest. (40) van vastgoedbedrijf Urban Interest zorgde samen met vastgoedman Roderick van P. De rechterhand van Hilders, ‘hoofd winkels’ Niek L. Hij heeft met zijn commerciële man gepraat en er zou een half miljoen op tafel kunnen komen, „ex btw”, aldus Robert H. Zoals oud-Bouwfonds-directeur Jan van Vlijmen en de vastgoeddirecteur van het Philips Pensioenfonds, die door Van Vlijmen werd omgekocht. Onzichtbaar voor de buitenwereld houdt hij binnen Urban Interest de touwtjes strak in handen. De hoofdrolspelers

1
De commerciële man Niek L. NRC kreeg inzage in processtukken met mails, facturen en chatberichten en sprak met betrokkenen over het strafrechtelijk onderzoek dat uit het faillissement is voortgevloeid. Maar met deze Robert H. Hij mag met ING en negen collega-vastgoedondernemers mee op ‘duurzaamheidsexpeditie’ naar de Noordpool en legt in een bijbehorend filmpje op de website van de bank trots uit wat hij allemaal doet voor een betere wereld. Hij is blut en uitgewrongen – als Harry hem niet helpt, gaat hij failliet. L. tot na middernacht met Hilders. is vastberaden. Het ruikt er naar uitlaatgassen en – door de naastgelegen vleeswarenfabriek – naar bacon. moet hij zelf om de tafel. Maar Robert H. Het duo wordt verdacht van faillissementsfraude, het opmaken van valse facturen, het wegmoffelen van privéverbouwingen ter waarde van 1,7 miljoen euro, aanbestedingsfraude en niet-ambtelijke corruptie. Het vermogen van Hilders wordt geschat op meer dan een half miljard euro. 3
De Aerdenhoutse zakenman Roderick van P. De 54-jarige Harry Hilders is de zoon van een gelijknamige vastgoedondernemer met de bijnaam ‘de krottenkoning van Den Haag’. op te lossen. Harry Hilders en zijn bedrijf zijn geen verdachten. Zowel de curator als het OM hebben beslag gelegd op zijn kapitale villa in Aerdenhout, allebei voor een bedrag van 1,7 miljoen euro. Harry Hilders ontsprong de dans. Hilders werd verdacht van het omkopen van de baas van de vastgoedafdeling van het Philips Pensioenfonds, in ruil voor gunstige deals. Onderdeel van de deal met het OM is dat Hilders een taakstraf uitvoert (hockeykleedkamers schoonmaken in Voorschoten). In de andere de nummer 28 van de Quote 500: Harry Hilders, één van de rijkste vastgoedondernemers van Nederland. (46) werkte bij de marechaussee en de brandweer, voordat hij de aannemerij in ging. In 2010 schikte hij voor 40 miljoen euro met het OM de Klimop-zaak. Naast de schikking kreeg hij een taakstraf van 120 uur. Het meest praat hij echter over de architect van dit frauduleuze spel: de rechterhand van Hilders, diens commerciële man Niek L. probeerde eerst met Hilders zijn problemen met Niek L. Winst die, zo zeggen winkeliers die van Urban Interest huren, wordt opgestuwd door stevige huurverhogingen, die het bedrijf doorvoert als het de kans krijgt. Volgens de curator fungeerde Roderick samen met Niek feitelijk als de bestuurder van Stero. Hilders junior laat zich niet fotograferen en mijdt de pers.