Sport

Slecht voetbal is ook voetbal en voetbal is als drugs

Kunstgras heeft het Nederlandse voetbal vervloekt. Ajax maakte zich te schande in Europa. Analyseren is hun core business. Instemmend pikken ze hun eigen woorden eruit. De Mos (70) maakte faam als trainer bij Ajax en KV Mechelen voordat hij een van de meest geciteerde voetbalanalisten van Nederland werd. Wekelijks schuift hij aan bij Nederlandse en Belgische voetbalzenders. Het Nederlands elftal is terug bij af. Daarover later meer. En beleven Kraay en De Mos nog wel plezier aan het voetbal? Alsof er niets meer van het Nederlandse voetbal deugt. KNVB-voorzitter luidt de noodklok. Is pessimisme de nieuwe norm? „Dit Oranje is door geen enkele bondscoach te repareren”, zegt De Mos. „Van zeven van de acht poules kan mijn buurvrouw de uitkomst voorspellen.”
Een dubbelgesprek met twee voetbalprominenten over de bitterheid in het Nederlandse voetballandschap: als dat maar niet zou verzanden in cynisme. Dát is zo ongeveer de teneur van de stellingen en citaten die Aad de Mos en Hans Kraay jr. Lees ook: Hoe Oranje na 2014 een falende ploeg werd. Feyenoord was kanonnenvoer in de Champions League. Kraay (57) was een modale profvoetballer die tegenwoordig vooral bekendheid geniet als sidekick bij Voetbal Inside en De tafel van Kees. Ja, de spelers van Oranje moeten vooral bidden als ze kans willen maken op het WK – dat vindt Kraay nog steeds. deze doordeweekse ochtend met een grijns aanschouwen vanachter een kop koffie. Om die laatste vraag direct te beantwoorden: ja. Slecht voetbal is ook voetbal en voetbal is voor hen als drugs. Gevraagd naar zijn indruk van de eerste speelronde in de Champions League is hij evenmin optimistisch. Van talkshows en kranten tot websites en sociale media: chagrijn overheerst.