Tech

Columnist Hanina Ajarai weg bij AD

Ajarai bood op de dag dat haar column werd geplaatst nog haar excuses aan. Ajarai laat in een telefonische reactie weten zich te onthouden van commentaar. Het optreden van Hanina Ajarai bij RTL Summer Night: In een volgende gelekte mail stond dat de zaak met Nijenhuis zou worden besproken na zijn vakantie. Dat bevestigt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis aan NRC. Vervolgens vraagt ze zich af in haar column hoe dat kan. Columnist Hanina Ajarai, die eind juli ophef veroorzaakte met haar column ‘Nouri vs. Veel kritiek
De column kwam Ajarai, die tot twee jaar geleden ook NRC-journalist was, op een storm van kritiek te staan, van onder anderen nabestaanden. Volgens hem heeft zijn beslissing, die hij twee weken geleden maakte, “niet alleen” te maken met de column over MH17 en Nouri. “We hebben moeten constateren dat er onvoldoende binding was met de lezer”, legt Nijenhuis uit. Het AD plaatste enkele dagen later een boze lezersbrief van een moslima die “plaatsvervangende schaamte” had. Twee dagen later lekte via GeenStijl een interne mail van de redactieraad uit waarin de raad opriep tot een gesprek met Jan ’t Hart, de plaatsvervangend hoofdredacteur, Hans Nijenhuis was toentertijd op vakantie, “waarna eventuele verdere stappen worden genomen”. Die column verscheen op 20 juli van dit jaar, ongeveer drie jaar na de vliegtuigramp met vlucht MH17, waarbij 298 inzittenden om het leven kwamen, van wie 193 met de Nederlandse nationaliteit. Haar laatste column verschijnt op 28 september. Daarin noemt ze de ramp weliswaar “een nationaal trauma”, maar geeft ze ook toe dat het haar “op emotioneel niveau” “helemaal niets” doet:

“Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers, ik ben niet geïnteresseerd in het onderzoek en de rechtszaak en ik sla de meeste berichtgeving over de MH17 over.”

De ineenstorting van de 20-jarige Ajax-speler Abdelhak Nouri, daarentegen, raakte haar wel. De hoofdredactie van het AD, die kritiek kreeg voor het plaatsen van de column, benadrukte dat ze niet de mening van Ajarai deelde, maar haar vrijheid als columnist respecteerde. Ook schoof ze aan bij RTL Summer Night over de kwestie. MH17’, moet vertrekken bij het Algemeen Dagblad.