Maatschappij

Poesje Auw

„Ze kunnen goed samen met honden of kinderen. Daardoor kunnen de katten veel pijn hebben. Daarom is er genoeg animo voor de katten.” De laatste tijd zien fokkers de interesse voor het ras toenemen. De Folds die gefokt worden zijn bijna nooit ‘volbloed’. En ze zijn fotogeniek. Gemiddeld krijgt de helft van de kittens gevouwen oortjes; als ze geboren worden hebben ze allemaal nog normale oren. Na 3-4 weken ontstaat de vouw. De wilde kat rukt weer op De afwijking kan ook vergroeiingen in de poten, heupen en staart veroorzaken. Scottish Fold-katten zien er ontzettend schattig uit. Ook de Amerikaanse zangeres Taylor Swift laat zich graag fotograferen met haar Scottish Folds Olivia Benson en Meredith Grey. Geen wonder dat ze het goed doen op sociale media. Ze slapen graag op hun rug en zitten vaak op hun achterste met hun poten gestrekt naar voren, wat er grappig en menselijk uitziet. Gudrun Ravetz, voorzitter van de British Veterinary Association (BVA), vertelde de BBC eerder dit jaar dat de wereldwijde interesse in Scottish Folds te wijten is aan de populariteit onder beroemdheden en op sociale media. Maar de oren zijn niet de enige plek met kraakbeen. Door die gevouwen oortjes kunnen ze namelijk veel pijn hebben. En ze zijn niet alleen leuk op de foto. „Katten zijn echte bikkels.”
Lees ook: Hoera! Dit zorgt voor vergroeiingen in de oren waardoor de kenmerkende vouw ontstaat. „Die beroemdheden geven het verkeerde voorbeeld”, zegt ook kattengedragexpert Marcellina Stolting. Stolting: „Dat kunnen ze goed verbergen, waardoor hun eigenaren het vaak niet merken. De Britse zanger Ed Sheeran toont zijn vouwoorkat Calippo trots op Twitter en Instagram. Tal van (hobby)fokkers hebben zich toegelegd op dit ras. Een Fold-kitten kost al snel meer dan 500 euro. De genetische oorzaak van die gevouwen oortjes is namelijk een afwijking van het kraakbeen. De BVA besloot daarom begin dit jaar de media op te zoeken en om te waarschuwen voor de risico’s van het fokken van Scottish Folds. Een rond koppie met grote ronde ogen en een platte neus, een korte nek en dan die naar voren gevouwen oortjes, waardoor ze een beetje op een uil lijken. Sok, de Scottish Fold van vlogger Enzo Knol, is pas een paar maanden oud en heeft al ruim 130 duizend volgers op Instagram. Een Scottish Fold wordt meestal gekruist met een kat zonder gevouwen oren, vaak een Brits of Amerikaans kort- of langhaar, om kraakbeenproblemen te voorkomen. „Folds zijn erg relaxed”, vertelt fokker Bettina van Hengel van Cattery Atropos in Barendrecht. Katten zijn bikkels
Maar het verhaal over de Scottish Fold gaat niet alleen over schattigheid.