Economie

Zij zegt: ‘Je had best veel ruzie’, hij: ‘Ik ben ook niet makkelijk’

„Financieel ook. Al na een paar maanden kregen ze ruzie met de investeerders. Daarna werkte ze als grondstewardess bij KLM en gaf ze les bij The Little Gym. „Er was altijd gedoe”, zegt hij. Na twee jaar stapte hij over op een studie economie, maar dit beviel niet en toen ging hij het leger in als sergeantfoerier. Jasper de Rooij was ooit ingeloot voor een studie geneeskunde, maar daar is hij nooit aan begonnen. Ze begonnen een telecombedrijf, een reclamebureau, een scooterwinkel en een evenementenbureau. Nu geeft ze een paar uur aerobicsles per week. Maar, zegt hij: „Het was echt dramatisch.”
De Rooij kent een grillig ondernemersbestaan. „Ik dacht: als de leasemaatschappij de auto komt halen, is het zonde als ik de tank net heb volgegooid.”
Erg rooskleurig ziet de toekomst van mobiele providers er niet uit. Het gezin, toentertijd met drie jonge kinderen, moest rondkomen van het salaris van Angela, die lesgaf bij The Little Gym, een peperdure sportschool voor kinderen. „Maar dan dacht ik: ik kan wel weer niet opendoen, maar dat heeft geen zin. Na de havo ging hij naar de heao. Dan hadden mensen 20.000 euro schuld…” Zijn vrouw schiet in de lach. Mijn broer en ik gaan heel goed met elkaar, maar samenwerken bleek nogal ingewikkeld. Als de bel ging, rende Angela naar boven. Jasper en Angela zijn getrouwd. Zes remedies tegen omzetdaling Samen met zijn vrouw blikt hij terug op de verschillende fases van tien jaar Simpel en hoe die hun weerslag hadden op hun persoonlijke situatie. Hij ging ondernemen, samen met zijn broer. Ze hebben drie dochters, van 17, 15 en 13, en wonen in Amsterdam. Nu is hij een succesvol ondernemer met een kapitale villa en dure auto’s en staat hij in Quote. In 2007 richtte hij telecombedrijf Simpel op. Jasper en Angela de Rooij

Jasper de Rooij is geboren op 17 juni 1969 in Amsterdam. ‘Je hebt van die tv-programma’s als Een dubbeltje op zijn kant. Jaspers moeder betaalde tijdelijk hun hypotheek. Ik heb meerdere telefoons tegen de muur kapot gegooid – altijd had ik hem aan de lijn.”
Na tien jaar kwam zijn broer met het idee om een telecombedrijf te beginnen voor rijke en bekende Nederlanders. Angela de Rooij is geboren op 7 augustus 1971 in Rotterdam. Voor hij Simpel oprichtte, stonden er regelmatig deurwaarders voor zijn huis, vanwege een schuld van „vele tonnen”. Daarna werd hij ingeloot voor geneeskunde, maar ging hij ondernemen. Na haar opleiding Pedagogisch werk ging ze aan de slag in de zorg, met meervoudig gehandicapte kinderen. Niet geheel onterecht, overigens.”
Het gevolg: een torenhoge schuld en geen inkomsten. Bovendien waren die deurwaarders altijd aardig en begripvol.” In die tijd tankte Jasper voor een tientje. Angela’s moeder bracht tassen vol boodschappen en kleding voor de drie dochters. „Ik kan er een heel mooi verhaal van maken, maar mijn broer en ik zijn er gewoon uitgezet. Hij richtte een telecombedrijf op, verkocht het aan T-Mobile, kocht het weer terug, verkocht een deel aan investeringsmaatschappij De Hoge Dennen, besloot dat deel tóch weer terug te kopen en verkocht het vorig jaar alsnog – dit keer aan de investeerders van Parcom. „Dan dachten wij: hádden we dat maar!” Inmiddels kunnen Jasper de Rooij (48) en zijn vrouw Angela (46) om hun vroegere misère lachen.