Sport

Lotta Lepistö troeft Marianne Vos af in Crescent Vargarda

Met nog vijftig kilometer voor de boeg trokken Bronzini, Blaak, Spratt, Stultiens en Ryan in de aanval, maar zij werden snel gegrepen. Lepistö won eerder dit seizoen Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, het Finse nationale kampioenschap (zowel op de weg als tegen de klok) en de zesde etappe van de Giro. Halfkoers boekten de elf vluchters hun maximale voorsprong van 2:45 op het peloton, waarin vooral de rensters van FDJ het tempo bepaalden. Sarah Inghelbrecht trachtte met drie metgezellen de kloof te overbruggen, maar slaagde niet in haar onderneming. De 28-jarige Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla) heeft vandaag de Crescent Vargarda (Zwe/WorlTour) gewonnen. Daarin haalde Lepistö het. Na tal van uitvalspogingen vormde zich na 25 kilometer een kopgroep met Kim De Baat, Giorgia Bronzini, Chantal Blaak, Moniek Tenniglo, Amanda Spratt, Sabrina Stultiens, Lisa Klein, Alexis Ryan, Romy Kasper, Alexandra Nessmar en Grace Brown. Anna Van der Breggen probeerde het op drie kilometer van de finish. Uiteindelijk begon een kopgroep van 40 rensters aan de laatste twee ronden van elk 11 kilometer. De ene demarrage volgde de andere op, maar niemand slaagde erin een grote kloof te slaan. De Finse was na 152 kilometer in een sprint met een omvangrijke kopgroep sneller dan de Nederlandse Marianne Vos en de Canadese Leah Kirchmann. Beste Belgische was Jolien D’hoore met een 38e plaats. De Nederlandse kreeg de Australische Amanda Spratt in haar wiel, maar ook dit duo zong het niet uit tot het einde zodat er een sprint kwam met een omvangrijke kopgroep.