Sport

Het lot van de gevallen ster

Hoongelach viel hen ten deel. Stoppen op het juiste moment is lastig. Zijn luide lach was ver weg, Bolt fluisterde, de stilte lag op de loer. Er floepte een enkel Spaans woord uit zijn mond maar al snel sloten de liftdeuren. Er was nauwelijks contact mogelijk omdat bodyguards fans op afstand hielden. Maradona en nu ook Bolt zijn éx-sporters en dat vervult ze vast niet met trots. Een oversized shirt maskeerde de buik van Maradona toen hij het stadion van PSV binnenwandelde. Wereldsterren kunnen tegen een stootje. Uren na het echec filmde Bolt zichzelf in de massageruimte; fysiotherapeut Eddie probeerde ‘zijn been in orde te krijgen’, zo meldde de sprinter tegen zijn mobieltje. Ik vind van niet. Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker Ondertussen keek in Nederland een gevallen voetbalster naar een potje voetbal. Bij sport loop je het risico dat het lichaam eerder wil afhaken dan de geest. In Londen lette Chepkoech niet goed op in de WK-finale steeplechase en moest tegen de richting in terug rennen om alsnog de gemiste waterbak te nemen. Hahn juichte na een doelpunt zo uitbundig, dat zijn schouder uit de kom schoot. Na de wedstrijd stapte Maradona in een volle lift richting de uitgang. Ik moest denken aan twee minder bekende sporters die afgelopen weekend in een paar seconden ‘schlemiel’ werden: atlete Beatrice Chepkoech en Heerenveen-keeper Warner Hahn. Wat we onthielden van zijn bezoek aan Holland? Alleen op de tribune was de grootste voetballer aller tijden aan te raken; Maradona kreeg zweethandjes van notabelen en een omhelzing door Ruud Gullit, die ook dondersgoed weet hoe het is om beroemd ex-profvoetballer te zijn. Maradona had een Hema-worst besteld. Na de weg naar de top en het zo lang mogelijk verblijven op de Olympus, komt voor een sporter onherroepelijk het moment dat het minder gaat, dat het einde van een carrière zich aankondigt. Goden bestaan niet, halfgoden evenmin. Bolt en Maradona zijn onbetwiste grootheden in hun sport. Zij sporten tenminste nog. Het is geen schande om de neergang mee te maken. Tijdens de eerste passen van de estafette was Bolt nog een topsprinter, vijftig meter later lag hij gestrekt en duwde iemand een rolstoel de baan op. Tv-verslaggever Joep Schreuder riep nog een paar lichtvoetige vragen naar de Argentijn. Bolt had nog zo graag een sprintje getrokken in een vol stadion maar in zijn laatste race tegen de klok vond de hamstring van zijn rechterbeen het welletjes. De val van Bolt werd ingeluid met een ultrakorte hink-stap-sprong, toen viel de reus ter aarde. Is sprinter Usain Bolt een jaar te lang doorgegaan? Op één punt troeven Chepkoech en Hahn de twee onaantastbare wereldsterren af. Tegenover een rare opmerking in de pers of een hinkend afscheid op de atletiekbaan staan hoogtepunten uit hun carrière.