Sport

Heimwee

En natuurlijk ontbreekt in de eredivisie bondscoach Sarina Wiegman. Zoals Vivianne Miedema perfect in de punt zou kunnen spelen bij PSV. De kampioenenmaker heeft niet de groep met het meeste talent tot zijn beschikking, maar wel een groep met de grootste hartstocht van de eredivisie. Technisch directeur Marcel Brands is minder warm en communicatief, maar wel bezeten door PSV. Het is voor zijn opvolger niet vanzelfsprekend het harmoniemodel van Bosz te bevestigen. Transfers worden in twijfel getrokken en coach Phillip Cocu ligt onder een trommelvuur van schimpscheuten. Gio kan zonder ogen in de rug naar het trainingsveld. Na jaren drooglegging heeft Feyenoord de smaak van champagne te pakken en die staan ze zonder slag of stoot niet meer af. In de Deense selectie liepen trouwens ook een paar meiden die niet moeten onderdoen voor Rafael van der Vaart. Daarbij komt dat het eindelijk rustig is in bestuurskringen. De hele selectie was broer van Appie Nouri. Ik voorzie veel heimwee van de tribunes neerdalen naar de velden waar in de zomer nog het damesvoetbal heerste. Ook daarom valt Phillip Cocu weinig te verwijten. De Europese uitschakeling door de dwergen van NK Osijek heeft reeds voor een crisissfeer gezorgd. Bij winst en verlies. In Rotterdam blijft Gio van Bronckhorst rustige vastigheid uitstralen. Het frivole en aanvalslustige voetbal van de Leeuwinnen tijdens de finale voor de Europese titel zal herleid worden tot schaarse bevliegingen. Ik weet zeker dat zij het een stuk beter zou doen dan Alex Pastoor. Hij lijkt meer bezig met de status van het Nederlandse voetbal en van zichzelf dan met PSV. En ook geen nummer 10 die de creativiteit op peil houdt. Hij gaf het jonge Ajax het comfort van een bijna volmaakte routine. Het tijdperk van Braziliaanse goudhaantjes lijkt ook voorbij. De vraag is echter of hij genoeg instinct heeft om de juiste spelers aan te trekken. Een soort minister van staat met vriendelijkheid op overschot. Of hij op de Herdgang nog veel voeling heeft met gras en man waag ik te betwijfelen. Bij PSV is er sprake van falend beleid, algemeen directeur Toon Gerbrands is verdwaald in academisme. Bij de mannen van Sparta, PEC Zwolle en ADO geen tweede Lieke Martens die als een rups iedereen op het verkeerde been zet. Dragende spelers als Moreno en Guardado met vuur in hun lijf zijn er niet meer. Ook als nachtwerker. PSV is te veel tweedehands geworden. Ze mogen dan iets minder potig zijn dan Jaap Stam, ze weten wel hoe je een stopper gek kan maken. Lichtvoetigheid met een zwaar gemoed is niet vanzelfsprekend. En een mogelijke komst van Robin van Persie zal de band tussen spelers en legioen nog versterken. De opening van de eredivisie voor een nieuw seizoen nodigt niet uit tot een feeststemming. De kleedkamer van Ajax is voorlopig een rouwkamer. Er bestaat geen hocus pocus om het verdriet om een verloren broer te dresseren. Tegen OGC Nice lukte het niet. Er loopt in Eindhoven geen Ronaldo of Romario meer rond. Peter Bosz is ook weg. Ook geen Shanice van de Sanden die als opgevoerde brommer langs de witte kalklijnen scheert met de zotheid van Usain Bolt en met de lelijkheid van Marc Overmars. Hugo Camps is journalist, columnist en schrijver De derde grote club in de eredivisie is nog steeds PSV, maar er zit lood in hoofd en benen van de spelers.