Sport

Frank de Boer heeft nu nog krediet

Welkom in de wereld van het grote geld en de harde afrekeningen. Foto Tolga Akmen/Reuters

Uitgerekend die Nederlanders zijn zaterdag de zwakke schakels, met als verzachtende omstandigheid voor Timothy Fosu-Mensah, gerijpt bij Ajax, dat hij pas maandag in Zuid-Londen arriveerde. Mooi klassiek Engels stadion, Selhurst Park. Hij staat erbij als een frozen sider.”
De Nederlander met de meeste kilometers in de Premier League, Patrick van Aanholt, winger op links op het viermans middenveld, speelt bleekjes, kleurloos en is allesbehalve de dynamische, opstomende speler die hij kan zijn. Hij doelt op de voormalige, kortstondige Engelse bondscoach Sam Allardyce, die vorig seizoen de ontslagen Allan Pardew opvolgde en Crystal Palace op Houdini-achtige wijze in de Premier League hield. Van die originaliteit ziet de brave man tot zijn ontsteltenis weinig terug in het spel van zijn geliefde club. Links in de verdediging moet hij een grote zone bestrijken en heeft daar moeite met de pressing van Huddersfield Town, waardoor hij aanspeelpunten mist en vaak gedwongen is tot terugspeelballen op doelman Wayne Hennessey, wat hem het recordaantral uitfluitingen van de toeschouwers oplevert. De Boer loopt na zijn rampzalig debuut in de Premier League rustig het veld af, applaudisseert beleefd voor de supporters en deelt handtekeningen uit, voor hij in de spelerstunnel verdwijnt. Geen boegeroep, geen gefluit, geen gebalde vuisten, hooguit opgekropte ergernis onder supporters. De Boer ziet dat het zwak is: „Jairo, moet iets doen als hij het kopduel niet kan winnen. Hij vraagt zich af waar dat elan op deze zonnige zaterdagmiddag is gebleven. Big Sam geldt als de troubleshooter onder de Engelse trainers. Tja, Riedewald, talent en ontluikend international, wat heb je het moeilijk tegen Huddersfield Town, dat na 45 jaar is teruggekeerd in de Premier League. De Boer moet de Hollandse school introduceren. Van Aanholt staat te vaak geparkeerd. De club, eigendom van Amerikaanse investeerders en voorzitter Steve Parish, wil af van het countervoetbal waarmee de Premier League is overleefd, en met degelijk, op balbezit gestoeld spel van vaste waarde worden. Hij is gehuurd van Manchester United, waar José Mourinho hem geen basisplaats kan garanderen, maar wel het negentienjarige talent wil laten ontwikkelen in de Premier League. „Thimoty moet nog 37 wedstrijden mee.”
En dan oud-Ajacied Jairo Riedewald, de aankoop van De Boer en collega-Premier-Leaguedebutant. Minimaal tegen Mounié aanleunen, hem uit balans brengen. ‘Where are their attacking skills?’
Laat de keus van Crystal Palace voor De Boer nu juist zijn ingegeven door de wens van de clubleiding om ingenieuzer en vooral aanvallender te spelen. De reactie van Christian Benteke van Crystal Palace’s en Wilfried Zaha na een gemiste kans. Maar of die werkwijze slaat niet aan bij de selectie van Crystal Palace, of de spelers hebben het (nog) niet begrepen, de aanwezigheid van drie in Nederland geschoolde spelers ten spijt. Mooi rood-blauw, verticaal gestreept shirt, dat van Crystal Palace. Welkom in de Premier League, Frank de Boer, nieuwe trainer van Crystal Palace. Fosu-Mensah wordt later gewisseld, niet uit onvrede bij De Boer – „we gaan nog veel plezier van jongen beleven” – maar om hem te beschermen. Zijn zwakste moment: in de 26ste minuut Mounié in alle vrijheid de 2-0 binnen laten koppen. Fosu-Mensah laat op rechts in de driemansverdediging bij vlagen zijn grote kwaliteiten zien, bijvoorbeeld met een indrukwekkende tackle waarmee hij de doorgebroken Steve Mounié van scoren afhoudt. Mooie traditionele, 112 jaar oude voetbalclub. „We kunnen binnenkort Big Sam weer verwelkomen”, zegt een grijze fan in Crystal Palace-shirt. En enig cynisme. Maar een lelijk begin van het nieuwe seizoen, met een 3-0 nederlaag, thuis nog wel, tegen de bescheiden nieuwkomer Huddersfield Town. Lamentabel spel
Een andere supporter verbaast zich over de het lamentabele spel van Crystal Palace. De reacties na afloop zijn vooralsnog mild, althans in uitingen. De ploeg is volgens hem geen schim van die in voorbereiding, waarin fris, aanvallend voetbal werd gespeeld en bemoedigende resultaten werden behaald.