Economie

‘Een puber aan de afwas krijgen is heel lastig’

„Als iedereen eenmaal onderweg naar school is, ga ik douchen en begint mijn werkdag. De meiden gaan heel leuk met elkaar om en hebben al jaren hetzelfde vriendinnengroepje. Het lijkt me heerlijk een schoonmaker in dienst te kunnen nemen, dat zou me zoveel stress schelen. „Het zijn schatten van kinderen en we hebben veel steun aan elkaar. Ook heb ik hele lieve ex-schoonouders die vlakbij wonen. Meedoen? En elke donderdag eten we er met z’n allen.”
Geen superschoonmaker
„Ik was helemaal niet zo van het huishouden. „We willen zoveel mogelijk dingen samen ondernemen. Vaak heb ik pas na het avondeten tijd om me met het huishouden bezig te houden. 05.45 uur
Ramón gaat naar de sportschool om te trainen. De wens voor de studio is heel lang geleden ontstaan en eigenlijk altijd blijven hangen. Mijn zoontje houdt heel erg van voetbal – in het weekend gaan we met z’n allen bij hem kijken als het mooi weer is. 19.00 uur
Dochters Zoë en Livia gaan sporten met hun vaste vriendengroepje. Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen maar enthousiaste reacties gekregen als ik over mijn plannen vertel.”
In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Al ben ik nog steeds geen superschoonmaker, hoor. „De oudste is een soort moederfiguur voor Sugoi: hij luistert echt naar haar. Meedoen? Maar ik heb een kant van mezelf leren kennen, dat is ongelooflijk. Omdat we vlakbij de duinen wonen pakken we ook vaak de fiets, om daarna op een terrasje te gaan zitten. Maar in zoiets moet je investeren, en dat lukt me nu nog niet. Je kunt als mens dus echt overal aan wennen. Ik doe nu nog te veel voor hem. Voor de kinderen trouwens ook: mijn ex-vrouw was ook heel sportief. We hebben elkaar zelfs ontmoet op de sportschool, dus bij de kinderen is het sporten er met de paplepel ingegoten. Ik ga mijn personal trainingkaartje pontificaal op het dashboard plaatsen. En een puber aan de afwas krijgen is ook heel lastig. Mijn zoontje gaat meestal niet mee, die blijft thuis om te voetballen met vriendjes.”
Een klantenkring opbouwen
„Mijn grote doel is het hebben van een eigen personal training-studio, zodat ik een kleine groep mensen persoonlijk kan begeleiden. 20.30 uur
Quality time met Sugoi, daarna brengt Ramón hem naar bed. Livia zit op het gymnasium en Sugoi gaat zo meteen naar de havo/vwo-brugklas. 05.00 uur
Ramón wordt wakker en drinkt een kopje espresso. Ze gaan bijvoorbeeld ook samen op vakantie, ze doen elke avond atletiektraining met elkaar en gaan samen uit. Als taxichauffeur kan ik zelf mijn werktijden bepalen. Dan weet ik zeker dat mensen er zelf over beginnen, en dan kun je er ook gemakkelijk op inhaken. Dan drink ik een kopje espresso en vertrek daarna naar de sportschool om anderhalf uur aan krachttraining te doen. Als het nodig is kunnen we daar altijd terecht. Ze zijn vorige week nog met z’n drieën naar Walibi gegaan. 07.15 uur
Ramón komt weer thuis om zoon Sugoi te wekken en op weg naar school te helpen. Livia is dan wel een paar jaar jonger, toch is ze volledig opgenomen in de groep. Mail naar [email protected]

Ramón: „Ik sta elke dag om vijf uur op. Samen wonen ze in Den Haag. De ochtendspits moet ik helaas missen, dus het liefst zorg ik ervoor dat ik de avondspits wel meepak. Ramón Ronald Tromp (48), werkt als personal trainer bij Fitzz Personal Training en 45 uur in de week als taxichauffeur bij Uber. Boodschappen doe ik meestal overdag. Dat is heel goed te combineren met het huishouden en mijn kinderen. „Ondertussen probeer ik in de taxi alvast mijn klantenkring op te bouwen. Het is een moeilijke periode. Dat is ook zo fijn aan je eigen tijden bepalen: soms ga ik tussendoor ook naar mijn 86-jarige moeder, die in een verpleeghuis woont.”
Moeilijke periode
„We wonen met z’n vieren in Den Haag – alle drie de kinderen wonen nog thuis. Ramón heeft een modaal inkomen. „Ook heb ik al een klant: ik train met hem op de sportschool waar ik zelf ook train. Lukt dat niet, dan kom ik om vijf uur naar huis en kook ik. Hij wil afvallen en spieren opbouwen, dus ik heb voor hem een programma ontwikkeld. Ik heb geen droger of vaatwasser, dus daar gaat veel tijd in zitten. Hij is vader van Zoë (20), Livia (17) en van Sugoi (11). Zoë studeert kunstmatige intelligentie in Utrecht en gaat elke dag op en neer met de trein. Dat doe ik ‘s avonds en in het weekend. Nu maak ik in mijn hoofd telkens lijstjes met alles wat ik nog moet doen, maar werk ik ze vervolgens nooit helemaal af. Ze helpen waar mogelijk. Om elf uur gaat hij naar bed. 08.15 uur
Ramón stapt in de auto om te rijden als taxichauffeur. Het contact met hun moeder is altijd heel goed geweest. In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Die zijn door het hele land, dus dan ben je vaak een dag kwijt om ze overal heen te rijden. 21.30 uur
Ramón zit op zijn laptop op sociale media en doet wat aan het huishouden. Al ben ik daar zelf ook nog wel eens verbaasd over.”
Sportief gezin
„Ik moet echt elke dag sporten – sporten is zo belangrijk voor mij. Het ligt er een beetje aan of mijn oudste dochter tijd heeft om te koken – als dat lukt kom ik pas om negen uur thuis. Maar uiteindelijk komt het altijd allemaal op z’n pootjes terecht, zonder al te veel stress. Drie keer per week ben ik met hem aan de slag. Ik ben sinds 2013 gescheiden en de kinderen wonen sinds twee jaar fulltime bij mij. Mail naar [email protected] 17.00 uur
Ramón is weer thuis om te koken. Hun moeder is een paar maanden geleden na ziekbed overleden. Ik wil rustig wakker worden zonder dat ik hoef te haasten. Als ik een klant moet afleveren vlakbij een supermarkt, dan ga ik even de auto uit. „In het atletiekseizoen hebben de meiden bijna elke zaterdag wel een wedstrijd. Veel mensen willen niet naar een sportschool en zo’n kleine studio is dan ideaal om ze toch enthousiast aan het sporten te krijgen. Beide dochters zitten op atletiek en ze gaan elke dag samen na het avondeten naar het krachthonk om te trainen. Dan ga ik terug naar huis, mijn jongste zoon uit bed halen, zijn kleren klaarleggen en boterhammen smeren voor school. Hij moet eigenlijk wat zelfstandiger worden. Daarna gaat het gezin samen aan tafel. Ik heb vorig jaar wel mijn fitnessinstructeurdiploma gehaald, en ook mijn bootcamp-instructeurdiploma heb ik op zak.