Maatschappij

In VS zien bezitters van vuurwapens overal gevaar

Een handvuurwapen hebben ze vooral om zichzelf te beschermen, zeggen ze – al heeft dat objectief gezien weinig zin. De onderzoekers ondervroegen honderden Amerikanen met vuurwapens naar hun redenen om zulke wapens te hebben en naar hun ideeën over gevaren in de wereld. Amerikanen met één of meer revolvers of pistolen vinden de wereld gevaarlijker dan mensen zonder. Of dingen, want de meeste Amerikaanse vuurwapenbezitters hebben er meer dan één. De bezitters van een revolver of pistool zeiden vaker dat ze dat ding hadden om zichzelf te verdedigen; een geweer was vaker bedoeld voor de jacht. Dat schrijven Amerikaanse en Nederlandse psychologen in Personality and Social Psychology Bulletin (8 juni). Een kwart had maar één vuurwapen, de helft had er drie of meer. Waarom hebben Amerikaanse bezitters van vuurwapens eigenlijk zo’n ding? Lees ook: Vuurwapenleed gaat in de doofpot