Economie

Helaas, geen nieuw huis dankzij BKR

Begin 2015, toen hij weer werk had, ontdekten ze de H&M-achterstand en hebben ze betaald. Voor het gezin is de situatie extra penibel omdat ze hun huidige woning al verkocht hebben. Streep eronder? Toen haar partner onverwacht werkloos raakte, volgde een korte hectische periode waarin het gezin de H&M-facturen over het hoofd zag. Het stel krijgt namelijk geen hypotheek voor het huis in Leidschendam dat ze onlangs kochten. In het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR), dat geldschieters verplicht moeten raadplegen, staat namelijk nog steeds dat de H&M in 2014 die 350 euro heeft opgeëist. Inmiddels is volgens BKR „bijna iedere volwassene” opgenomen in de kredietdatabase: 10,25 miljoen Nederlanders in totaal. „Vindt u het moeilijk?”, vraagt de rechter empathisch. Ten einde raad hebben ze daarom bij de rechtbank Amsterdam een kort geding aangespannen tegen BKR. „Ze hebben gezegd dat we geen hypotheek krijgen zolang die BKR-codering er staat.”
De verkoper van het nieuwe huis gaf al twee keer uitstel, maar wil binnen vier dagen weten of de financiering rondkomt. Anders wordt het koopcontract verscheurd. Kredietverstrekkers – van H&M tot Wehkamp, van autoleasefirma’s tot banken – zijn vanwege de Wet op het Financieel Toezicht verplicht deel te nemen aan „een stelsel van kredietregistratie”. Na het horen van hun verhaal wil H&M de registratie schrappen uit het BKR-register, maar BKR heeft de verwijderingsaanvraag van de kledingketen resoluut geweigerd. In 2014 bestelden ze op afbetaling online bij H&M voor zo’n 350 euro aan kinderkleding. BKR is de enige partij in Nederland die zo’n stelsel aanbiedt. „Onze hypotheekadviseur heeft een zestal banken geraadpleegd”, vertelt Maria – die niet met haar achternaam in de krant wil – de rechter. Bijna iedere volwassene
Aan de rand van Tiel, in een wit kantoorgebouw met spiegelruiten, is de stichting Bureau Krediet Registratie gevestigd. Maria, een kleine montere Nederlands-Indische vrouw van in de dertig, begint te snikken als de rechter vraagt waarom er niet op tijd betaald is. En met zo’n negatieve BKR-registratie verstrekken banken geen hypotheek. „Alles is toen afgelost”, legt ze de rechter uit. „Ja? Neem even een slokje water.”
Maria en haar partner hebben drie kinderen. Nee. Ook al heeft het stel een gezamenlijk bruto maandinkomen van 7.000 euro en 140.000 euro overwaarde op hun woning. Het BKR werd in 1965 opgericht door Nederlandse financiële instellingen en heeft als doel risico’s voor kredietverstrekkers te beheersen en overkreditering bij consumenten te voorkomen.