Lifestyle

“Ge blijft mijn lieveling”: stokoude berichtjes tonen hoe mooi liefde kan zijn

“Boodschappen van minnaars, geliefden en zoekenden uit vervlogen tijden”, omschrijft de account ze. Zo vroegen ‘twee aardige snaken met dunne benen en lange haken’ naar twee ‘maagden om zich onder elkaar met de kermis te vermaken’. De liefde vinden is in deze tijden nog steeds niet makkelijk, maar we zijn er wel al flink op vooruitgegaan. De Instagrampagina ‘liefdevantoen’ verzamelt zulke krantenberichtjes op een plek. Toen moesten ze het doen met brieven, of zelfs een berichtje in de plaatselijke krant. Iemand leren kennen via Tinder of je aanbidder een berichtje sturen? Ze dateren allemaal van het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, toen een ‘annonceke’ plaatsen om een relatie te vinden/te onderhouden schering en inslag bleek. Een beetje zoals de zoekertjeskolom in Metro, maar dan heel serieus.Zo waren er heel wat heren die op zoek gingen naar een lief via de krant, en daar hadden ze vaak heel specifieke wensen bij. Extra puntjes voor het rijmwerk: Daar konden ze aan het begin van vorige eeuw alleen maar van dromen.