Maatschappij

Dit zou wel eens de eclips van 1097 kunnen zijn

Wat bleek? De Pueblo-indianen, die tegenwoordig nederzettingen bewonen in het zuidwesten van de VS, zijn waarschijnlijk nazaten van de grondleggers van deze cultuur. Samen met de Spaanse hoogleraar José Vaquero van de universiteit van Extremadura ging Malville dit na. Volgens astrofysicus J. Zij onderzochten daarvoor onder meer jaarringen van oude bomen op het isotoop C14. Malville en Vaquero publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Archaeometry. Een emeritus hoogleraar aan de universiteit van Colorado doet een duit in het zakje. Massa-uitstoot van de zon
Een van de grotere uitstulpingen, dacht Malville, zou een ‘coronale massa-uitstoot’ (CME) kunnen voorstellen, een eruptie van miljarden tonnen plasma uit de zon, die optreedt in perioden van maximale zonne-activiteit. Daar bestond rond het jaar 1000 een hoog ontwikkelde landbouwbeschaving met architectonisch imposante centra die onder archeologen bekend staat als de Anasazi-cultuur. Dit, zegt Malville, zou wel eens een voorstelling kunnen zijn van de totale zonsverduistering op 11 juli 1097. De afbeelding, die door een Anasazi-artiest is uitgesneden in een rotsblok, toont een schijf met wilde slierten aan de randen. De zon was rond de eclips van 1097 zeer actief. De twee raadpleegden ook opgetekende waarnemingen met het blote oog van zonnevlekken, die in Chinese kronieken duizenden jaren teruggaan. McKim Malville heeft hij in New Mexico een meer dan duizend jaar oude afbeelding gevonden van een eclips. Via kosmische straling die doordringt in de aardse atmosfeer variëren de hoeveelheden C14 met het optreden van zonnevlekken. Volgens Malville zien we hier de corona of externe atmosfeer van de zon die alleen met het oog zichtbaar is bij een eclips. Hoe meer zonnevlekken – een aanwijzing voor verhoogde zonne-activiteit – hoe minder C14. De Verenigde Staten zijn al helemaal in de ban van de totale zonsverduistering die daar op 21 augustus zal plaatsvinden. Het gaat om een rotstekening in de Chaco Canyon.