Economie

Dit is wat we nu wel en niet weten over het eierschandaal

Bij sommige eieren vormt consumptie zelfs „acuut gevaar” voor de volksgezondheid, stelt de NVWA. Wat is er mis met die eieren? In de eieren van één boerderij is zoveel fipronil aangetroffen dat de toezichthouder aanraadt de eieren niet te eten en weg te gooien. Voor kinderen geldt een lagere grenswaarde dan bij volwassen. De Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor fipronil, een giftige stof die in eieren is gevonden. Het gaat in ieder geval om deze kippenboerderijen: „Uit voorzorg” raadt de NVWA aan om deze eieren niet aan kinderen te geven. Op dit moment zijn ruim 150 Nederlandse kippenboerderijen deels of helemaal ‘geblokkeerd’. Dat wordt consumenten sinds eind juli aangeraden. Vlees of eieren mogen deze boerderijen niet af. De eieren waar de NVWA voor waarschuwt bevatten een te hoge concentratie fipronil. Dat is het ei dat „acuut” gevaarlijk kan zijn.Daarnaast zijn er verschillende andere kippenboeren die in mindere mate besmet zijn. Dat is ongeveer een vijfde van het totale aantal kippenboerderijen. Dat is een bestrijdingsmiddel, onder meer tegen bloedluizen bij kippen, dat niet gebruikt mag worden in de voedselketen. Let goed op als je een ei eet.