Tech

De kleur als meerwaarde

„En nee, niet het hele huis is rood, hoor. De kleine gebaren, de kleine momenten.”
Haiku’s
Uiteindelijk is Brouwer niet beroepsmatig verder gegaan met de kunst – „dan moet je serieus gaan tekenen en met je werk gaan leuren; dat vond ik te eenzaam” – maar werd leraar op een basisschool. Zoals in dit geval.”
Het liefst fotografeert hij mensen. „Dat ligt mij veel meer. In zijn eenvoud heel tof. Onze dochter is pas geboren, vandaar dat ik de camera paraat had. Steeds meer ook probeert hij zijn foto’s en gedichten te combineren. Kleur gebruik ik alleen als het echt een meerwaarde heeft. Alleen de gordijnen en de vloerbedekking bij ons boven, maar de muren zijn spierwit.”
Het moment van de foto is goed getimed. „De dingen gebeuren als vanzelf. Het is geweldig allemaal. Zwart-wit is mijn grafische manier van kijken. Publicaties, wedstrijden, prijzen… Er ontstaan contacten, goede fotografen geven commentaar. „Ha, nee, zeker niet. Gedichten van zijn hand zijn regelmatig (in binnen- en buitenland) gepubliceerd en hij won er al diverse prijzen mee. „Deze foto toont de kunst van het weglaten in optima forma”, volgens de jury. Jaren geleden ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie met hele grote zwart-wittekeningen. Dan zullen we wel zien waar het toe leidt.”
Het thema van de maand augustus is ‘Recreatie’, insturen kan tot 1 september, 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd. „De kleur werkt vervreemdend, het geeft de foto een Twin Peaks-achtige sfeer.” En: „Het thema zit hier goed in verwerkt. Daarnaast fotografeert hij én schrijft hij haiku’s. „Je hebt te maken met twee beelden, want een haiku is ook een soort beeld, maar dan in woorden. Brouwer zal toch niet de hele dag met de camera in huis achter de poes aan lopen? De twee moeten elkaar versterken. Maar eerst maar eens beter worden in wat ik doe. De foto moet geen illustratie zijn van de haiku, en de tekst geen uitleg van de foto. Ze zit achter het gordijn en kijkt naar het dakterras, want ze wil graag naar buiten”, vertelt vakjuryprijswinaar Bouwe Brouwer (40) uit Sneek. Dat doe ik intuïtief.”
Als vanzelf
Fotografie, het is zijn passie, maar Brouwer hoeft er niet zozeer zijn geld mee te verdienen. Met zo’n kleine meid in huis zou ik het liefst de hele dag foto’s maken.”
Zwart-wit
De kleur van de winnende foto mag dan bijzonder zijn, eigenlijk fotografeert Brouwer liever in zwart-wit. Maar mensen fascineren mij mateloos: hoe ze zich in hun omgeving bewegen, hoe ze kijken. Ik vind het ook veel natuurlijker werken. ”
„Dit is de staart van onze poes, Roxy. „Als we naar het bos zijn geweest, kom ik heus weleens thuis met een foto van een mooie boom. Een hele uitdaging. En af en toe zit er ook een abstracter beeld tussen.