Lifestyle

Blijf je langer bruin door te scrubben? Dat hangt af van het moment

Heb je het idee dat je na je zonvakantie veel witte schilfers hebt, scrub dan niet maar kies dus voor een hydraterende crème of olie om je huid te verzorgen.” “Scrubben vóór het zonnen is wel een goed idee als je een bruine teint wil. Wie de natuurlijke afschilfering van de huid wil tegengaan en dus voorkomen dat die bruine teint snel verdwijnt, kiest beter voor een goede hydratatie. “Scrubben ‘hernieuwt’ als het ware de huid en hierdoor verlies je ook het net aangemaakte pigment. Eén goede scrubbeurt is voldoende, tijdens je vakantie is het niet nodig als je een bruine teint wil opbouwen. Best doe je dit een dag voor vertrek of de ochtend zelf. Vaak denkt men dat door de huid te scrubben, de bruine teint langer blijft en/of weer stralender wordt. Let wel, het is die hoornlaag die je beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Dermatoloog Ilan Karavani raadt het alvast af. Blij met je bruin kleurtje na een zonnige vakantie? Een bruine kleur blijft (langer) behouden als de huid dagelijks goed gehydrateerd wordt met een niet-vette lichaamsolie of lichaamscrèmes op basis van hyaluronzuur. Tegelijkertijd wordt ook de hoornlaag doorzichtiger waardoor men het pigment van de kleuring beter ziet. Ook met olie krijg je dat resultaat: olie op de huid maakt de hoornlaag doorzichtiger waardoor de zonnestralen beter de cellen kunnen bereiken die instaan voor de aanmaak van pigment. Neem je die weg of tast je die aan, dan is je natuurlijke bescherming ook weg.” “Wie zijn huid langer bruin wil houden, kan deze beter niet scrubben”, aldus Karavani. Maar is dat wel zo? Helaas verdwijnt die bruine teint ook weer snel. Een scrubbeurt neemt oppervlakkig de hoornlaag weg, waardoor de zonnestralen dieper in de huid kunnen dringen en de bruine teint intenser wordt.