Economie

Soundcloud is gered – voorlopig

Hiphop-ster Chance the Rapper, die zijn bekendheid aan Soundcloud te danken heeft, reageerde opgelucht op Twitter: „Soundcloud is here to stay.”
Kweekvijver
Na de lancering in 2008 groeide Soundcloud in enkele jaren uit tot het meest gebruikte platform voor amateurs en semi-professionele artiesten om muziek te uploaden. Voor platenmaatschappijen werd Soundcloud een kweekvijver, waar muzikaal talent al vroeg gescout kon worden. Het was vrijdag erop of eronder voor het noodlijdende Soundcloud. Het zegt 125 miljoen nummers aan te bieden: van wereldsterren als Rihanna (1,69 miljoen volgers) tot onbekendere artiesten als DJ Panda $tyle (49 volgers). Soundcloud biedt sinds maart 2017 ook toegang tot muziek van grote platenmaatschappijen, net als Spotify. Vrijdag bleek dat zijn smeekbede effect heeft gehad. Het exacte bedrag dat Soundcloud van zijn investeerders krijgt, is niet bekendgemaakt, maar Ljung sprak van de „grootste investeringsronde in de geschiedenis”. Topartiesten als Kygo, Chance the Rapper en Post Malone werden ontdekt via Soundcloud. Andere grote artiesten gebruiken Soundcloud ter promotie en om nieuwe nummers uit te proberen bij het grote publiek. Er stond niet alleen voor de bedrijfstop veel op het spel, want bij het verdwijnen van Soundcloud zouden miljoenen uren aan unieke podcasts, liedjes, dj-mixes en andere muzikale creaties voor altijd verloren gaan. Anno 2017 telt het platform ruim 40 miljoen geregistreerde gebruikers, die per minuut zeker twaalf uur aan nieuwe muziek uploaden. Op Soundcloud konden gebruikers zich verenigen in groepen en zo hun eigen ‘hoekjes’ vormen, wat het platform erg geschikt maakte voor artiesten met een eigen niche. In een brief aan investeerders vroeg de directie van het platform waar muzikanten hun muziek kunnen delen dinsdag om een kapitaalinjectie van bijna 170 miljoen dollar. Door de laagdrempeligheid van het platform kreeg Soundcloud al snel de bijnaam ‘Youtube voor audio’. Topman Alex Ljung liet er geen misverstand over bestaan: wordt dit afgewezen, dan kan Soundcloud „als bedrijf niet verder gaan”. Waar het muziekplatform in juni vorig jaar nog op 700 miljoen dollar werd geschat, zou het volgens de Amerikaanse website Axios nu nog slechts 150 miljoen waard zijn. Lees ook: Soundcloud probeert het met platenlabels