Entertainment

Het jongste talent van het Grachtenfestival

Door: https://lyrics.az & https://azlyrics.com.az
Om zijn klank – altijd warm en expressief, ook als hij zacht speelt – en de manier waarop hij stiltes betekenisvol inzet en spanning weet te scheppen. „Ik krijg binnenkort in Zwitserland een masterclass van haar. Bij concerten en concoursen gaan er altijd dingen anders dan je hoopte: de piano speelt niet fijn, de zaal klinkt niet lekker… Een goede voorbereiding voorkomt dat je daarvan schrikt en zorgt ervoor dat je – wat er ook gebeurt – toch van het optreden geniet. Dat recital raakte me zo dat ik wist: dat wil ik ook. Dus ging ik steeds harder studeren. Ik ben vernoemd naar een andere Radu, een arts. Maar het kan ook een totaal andere kant op gaan. Ik was zeven toen ik begon, en ik vond pianospelen meteen prachtig. „Dat ik zelf óók Radu heet, is toeval. Toen hoorde ik op YouTube de Variations on Japanese Children’s Songs, gespeeld door Keiko Abe, een legendarische Japanse marimbaspeelster van nu 80. „Over tien jaar hoop ik natuurlijk dat ik een succesvol pianist ben. Achter de piano voel ik me vrolijk
Radu Ratering (13)

‘Toen ik zes was, namen mijn ouders me mee naar een recital van pianist Radu Lupu. Maar Radu Lupu is nog wel mijn grootste voorbeeld. Voor nu verheug ik me vooral op het komend jaar, waarin ik bij de Philharmonie Zuidnederland mag soleren.”

Ik hoop op een carrière als marimbasolist
Steije Maurer (13)

‘Ik speelde eerst slagwerk. „Tot 1984 was de marimba een kleiner instrument, maar Abe zorgde ervoor dat er een vijfoctaafs concertmarimba werd ontwikkeld. „De belangrijkste les die ik tot nu toe geleerd heb is dat je je altijd goed moet voorbereiden. Zodra ik achter de piano ga zitten, voel ik me vrolijk. Ze heeft veel componisten overgehaald voor marimba te schrijven, en componeert ook zelf. Ze vond daarvoor ook haar eigen harmonieën uit. Haar muziek klinkt vooral heel ‘echt’, dichtbij de natuur. Haar lessen schijnen heel spiritueel te zijn: je gaat muzikaal de diepte in, maar ze praat ook over het leven zelf en hoe dat te maken heeft met muziek. Zoals zij speelde, dat wilde ik ook kunnen.