Tech

Met chat-app Slack wil Amazon nu ook je kantoor binnendringen

Daarnaast zit Amazon nog niet zo goed in de kantoorsoftware. Het bedrijf werd gewaardeerd op 3,8 miljard dollar. Amazon wil daar nu ruim twee keer overheen. Slack stimuleert ontwikkelaars juist apps naadloos te laten aansluiten op het platform. De internetgigant zou maar liefst 9 miljard euro willen neertellen. Maar je doet Slack tekort om het alleen een chat-app te noemen. Toch zag het af van een overname en introduceerde in plaats daarvan in november een Slack-concurrent: Teams. Facebook heeft Messenger, Apple iMessage, Google Hangouts en Microsoft Skype. Facebook stapte in oktober ook al in de strijd om de bedrijfscommunicatie met Workplace voor bedrijven. Het is dat Amazon vrijdag 13,7 miljard dollar bood voor supermarktketen Wholefoods, anders was die 9 miljard Amazons grootste overnamebedrag ooit. Knap, omdat het een positie moest veroveren op de verzadigd geachte chatmarkt, met WhatsApp, Messenger en Skype. Maar een chatdienst had Amazon nog niet, in tegenstelling tot de andere ‘grote vier’. Betalende gebruikers krijgen meer apps, betere zoekfuncties en statistieken. NASA, Samsung en Harvard gebruiken de dienst. Vanwaar die gretigheid? Amazons imperium reikt al lang buiten zijn bekende webshop, door het aanbieden van clouddiensten (Amazon Web Service), elektronica (slimme speaker Echo) en bezorgdiensten. Sinds zijn oprichting in augustus 2013 is Slack (Searchable Log of All Conversation and Knowledge) uitgegroeid tot een van de populairste startups van Silicon Valley. Slack maakt nog geen winst. Het is een digitale conferentieruimte, waar het je makkelijk wordt gemaakt in projectteams te werken, te vergaderen, videogesprekken te starten en documenten te delen. Een half miljard dollar (450 miljoen euro) is de investering die Slack gaat ophalen, meldde techsite Recode. Het aantal dagelijks actieve gebruikers groeide naar vijf miljoen, van wie 1,5 miljoen betalen voor de premiumversie. Ook Microsoft was een jaar geleden nog geïnteresseerd in Slack. Slack is zo hard op weg een onmisbare ‘laag’ voor zakelijke apps te worden, net als Facebook met consumentenapps heeft gedaan. Microsoft loopt daar met Windows en Skype voor. Eind 2015 gebruikte het de investering van 80 miljoen dollar om initiatieven te bekostigen die de integratie van andere apps verbeteren. Het zal zo, net als met Facebook, steeds moeilijker zijn om met Slack te stoppen. Het zet wel zo’n 200 miljoen dollar per jaar om, volgens mede-oprichter Stewart Butterfield eerder dit jaar. Al sinds het begin wordt Slack, dat af wil van het oude ge-email, royaal gesteund door durfinvesteerders. Door de koppeling met ruim 600 apps (Dropbox, Google Drive, Uber, Skype) vormt het een populair sociaal platform voor kantoor. In de laatste ronde van april 2016 haalde Slack 200 miljoen dollar op, wat het totale investeringsbedrag op 540 miljoen dollar bracht. Teams en Workplace blijven echter relatief gesloten programma’s. Het record was 1,2 miljard, die het in 2009 betaalde voor online modewinkel Zappos. Met Amazon Chime, een soort Skype, ging in februari Amazon eindelijk de concurrentie aan. Evenveel als alle voorgaande rondes van het vier jaar oude bedrijf bij elkaar. En volgens persbureau Bloomberg wil Amazon Slack kopen. Het aantal werknemers verdubbelde het afgelopen jaar naar achthonderd. Met Prime biedt het, net als Netflix, films en series aan, maar ook muziekstreaming en foto-opslag.