Tech

Jury niet unaniem, rechtszaak tegen Bill Cosby nietig verklaard

De juryleden konden het onderling niet eens worden over de vraag of de komiek schuldig is aan het aanranden van Andrea Constand. (ANP, Reuters) Echtgenote Camille Cosby liet volgens Amerikaanse media na de zitting een verklaring voorlezen waarin aanklager, rechter en pers er flink van langs kregen. Ze willen een nieuwe poging doen om Cosby te vervolgen.Cosby wordt ervan beschuldigd in 2004 Constand te hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis. Meerdere vermeende slachtoffers hebben civiele zaken tegen hem aangespannen. De rechtszaak tegen Bill Cosby is zaterdag zonder uitspraak geëindigd. Aanklagers hebben al laten weten de zaak te willen overdoen.De jury vergaderde 53 uur over de schuldvraag in de geruchtmakende misbruikzaak. De aanklagers lieten weten zich daarbij niet neer te leggen. Meerdere vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn van de acteur woonden de rechtszaak bij. Tientallen andere vrouwen zijn naar buiten getreden met vergelijkbare beschuldigingen, maar veel van die zaken zijn verjaard. De advocate van meerdere vrouwen die Cosby misbruik verwijten, waarschuwde de komiek niet te vroeg te juichen. De juryleden erkenden zaterdag dat zij er niet uit kwamen. De rechtbank liet maar één van die getuigen toe, omdat de rechter vreesde dat de jury anders op onredelijke wijze beïnvloed zou worden.Cosby, onder meer bekend uit de hitserie The Cosby Show, wacht nog meer rechtszaken. De rechter verklaarde het proces daarop nietig. Zo beschuldigingen twee vrouwen hem van smaad; de komiek zou hun reputaties hebben besmeurd door hun beschuldigingen te ontkennen. Met andere woorden: het is te vroeg voor een feestje, meneer Cosby”, reageerde juriste Gloria Allred op een persconferentie.De aanklagers wilden aanvankelijk dertien vrouwen laten getuigen die Cosby van misbruik beschuldigen. „Als de rechtbank de volgende keer toestaat dat meer beschuldigers getuigen, kan dat een verschil maken.